Archief
WOS

WOS

Tot 1 november gele zakken in Westland

De Westlandse burgers moeten zeker drie maanden langer met de gele zakken naar de lantaarnpaal of afvalcontainer dan was beloofd door de nieuwe coalitie.

Dit is vanochtend bekendgemaakt door het college van burgemeester en wethouders. De keiharde belofte: "We stoppen binnen zestig dagen met de gele zakken", kan dus niet worden waargemaakt door de coalitie van Westland Verstandig, GBW en VVD. Tot 1 november - in plaats van tot 1 augustus - blijven die doorzichtige zakken dus in gebruik voor het pbd-afval (plastic, blik en drankpakken).

Verklaring Peter Duijsens

Als voorman van verkiezingswinnaar Westland Verstandig voelt Peter Duijsens zich geroepen om een soort biecht af te leggen. Volgens hem had gekozen kunnen worden voor een snellere omschakeling per dorp, maar bij die aanpak zou inzamelaar Renewi vrezen voor organisatorische problemen.

Duijsens: "Voorts was het volgens Renewi niet wenselijk dat de omschakeloperatie dan in de vakantieperiode - dunnere en wisselende personeelsbezetting- moet worden uitgevoerd. (...)Tenslotte zou ook de communicatie naar inwoners in de vakantie moeten plaatsvinden, hetgeen niet gewenst is."

Hij stelt verder dat dit voor de coalitiepartijen nieuwe gezichtspunten zijn. "Deze werden niet eerder aan hen voorgehouden. Eerder was aangegeven dat de 60 dagen wel reëel waren en er in ieder geval een start gemaakt zou kunnen worden met het stoppen met de gele zakken", aldus Duijsens.

Hij roept de inwoners op om nog even vol te houden en de instructies vanuit de gemeente goed op te volgen tot aan de omschakeling.

Beter monitoren

Duijsens betoogt verder dat tot 1 november het huidige zakkensysteem nog beter vanuit de gemeente gemonitord zal moeten worden. "Dat gebeurt door extra zorg te besteden aan de narondes en opvolging van meldingen dat zakken zijn blijven hangen. De laatste weken kwamen weer veel klachten bij onze partij binnen. We gaven die direct door, zodat actie kon worden ondernomen. Nu die actie direct volgt, hoeven we er geen raadsvragen over te stellen. Korte lijntjes heet dat."

De afvalstoffenheffing 2023 hoeft niet omhoog.

Buitengebied houdt pbd-bak

In het buitengebied blijft het afvalbeleid zoals het nu is : een grijze en een groene bak, een bak met oranje deksel (voor plastic afval) en eventueel een bak met blauwe deksel voor papier.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland