Archief
WOS

WOS

'Voor augustus gele zakken van de lantaarnpalen in Westland'

Vóór augustus, of om precies te zijn: vóór 24 juli, worden de Westlandse burgers verlost van de gele PBD-afvalzakken aan de lantaarnpalen.

Deze doelstelling van de nieuwe coalitie van Westland Verstandig, Gemeentebelang Westland en VVD Westland heeft dinsdagavond groen licht gekregen van de gemeenteraad. Behalve genoemde partijen stemde ook Jasper van der Voort (Forum voor Democratie) in met de desbetreffende motie. Dit bracht de uitslag van de stemming op 21-15.

Het was een bijzondere aanpak van de nieuwe coalitie, want normaal gesproken wordt een beleidswijziging doorgevoerd via een initiatiefvoorstel aan de gemeenteraad. Echter, in dat geval zou de verkiezingsbelofte van "binnen de eerste zestig dagen van het nieuwe college" niet waargemaakt kunnen worden. De veel ergernis veroorzakende gele zakken vormden een prominent aandachtspunt in de verkiezingscampagnes van sommige partijen, GBW voorop.

Waar is de financiële dekking?

Meerdere oppositiefracties waren het niet eens met de motie om het afval (behalve gft en papier) weer allemaal in de grijze bak te werpen. Duncan Plomp (Groen Links) constateert een grote bereidheid bij de Westlanders om het afval gescheiden aan te bieden.

Nico de Gier (PvdA) noemde het een stap terug in de tijd om het plastic afval weer te gaan verbranden. Net als Ad van Harmelen (CU-SGP), Benjamin Hofland (D66) en Peter Voskamp (LPF) wees De Gier er op dat in de motie geen financiële dekking stond. “De afschaffing van de zakken aan de lantaarnpalen kost zeker een ton”, zei hij.

Volgens Peter Duijsens (Westland Verstandig) zijn in de verstrekte documentatie de kosten van de omschakeling wél inzichtelijk gemaakt. Hij kreeg bijval van André van den Berg (GBW), die sprak over “120.000 euro eenmalig”.

Duijsens erkende dat het college met een nieuw plan voor de afvalinzameling moet komen. “Maar één punt: de gele zakken moeten wèg.”
Voordat de motie in stemming werd gebracht, verklaarde Jaco Eeltink (CDA) nog dat ook zijn fractie het probleem van de gele zakken wil oplossen, maar dan op de manier waarop daar vóór de verkiezingen in de gemeenteraad over werd gesproken. Hij herinnerde aan de wens van meer ondergrondse containers en het aanbrengen van sensoren in containers. Plomp en Voskamp schaarden zich achter de woorden van Eeltink.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland