Archief

Nog niet in elke huurwoning een rookmelder

Het lukt een aantal woningcorporaties in onze regio niet om voor 1 juli volledig te voldoen aan de nieuwe rookmelderplicht. Zij hebben te maken gekregen met onvoorziene vertraging.

Dat blijkt uit een rondgang door de WOS-redactie. Van de benaderde corporaties zegt alleen Wonen Wateringen dat in alle woningen inmiddels een rookmelder hangt. "We zijn meteen in maart 2021 gestart met het plaatsen van deze melders", laat een woordvoerster weten.

Sinds 2003 is het al verplicht om in nieuwbouwwoningen rookmelders te plaatsen. Zo'n rookmelder - de naam zegt het al - signaleert rook en maakt dan een piepend geluid. Op die manier krijg je een melding dat er (mogelijk) brand is in je huis. Twee jaar geleden liet toenmalig minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) weten dat de rookmelderplicht per 1 juli 2022 ook gaat gelden voor bestaande woningen. Begin vorig jaar is het zogenoemde Bouwbesluit daarop aangepast.

Corona en Oekraïne

De corporaties zijn vrijwel direct na de aanpassing van het Bouwbesluit in actie gekomen om aan de rookmelderplicht te kunnen voldoen. Maar zij kregen daarbij te maken met onvoorziene vertraging. "In 2021 zijn wij gestart met het plaatsen van rookmelders in onze woningen, waarbij wij hebben gekozen voor de meest veilige rookmelder met twee voedingsbronnen: het lichtnet en lithiumbatterijen (die tien jaar meegaan). Echter is het monteren van deze rookmelders arbeidsintensiever dan rookmelders die alleen een batterij hebben", zegt een woordvoerster van woningcorporatie Arcade. Daarnaast werkte ook de coronapandemie niet mee. "Zo konden we niet altijd terecht bij bewoners."

Een ander probleem waar corporaties mee te maken kregen, is de oorlog in Oekraïne. Een aantal corporaties heeft rookmelders ingekocht die werden geproduceerd in dat Oost-Europese land. Als gevolg van de uitgebroken oorlog konden de rookmelders een tijdlang niet worden geleverd. "We zijn ruim op tijd begonnen en hadden al klaar willen zijn", klinkt het bij Wonen Midden-Delfland. De levering is overigens onlangs weer op gang gekomen.

Ook Woningbouwvereniging Hoek van Holland haalde de melders uit Oekraïne, maar daar speelt nog een ander probleem. "Het montagebedrijf dat wij hebben ingehuurd om de rookmelders te plaatsen, kan de gemaakte afspraken niet meer nakomen vanwege personeelstekort en de late levering van de rookmelders. Op dit moment zijn wij druk bezig om afspraken te maken met een ander montagebedrijf."

'Ruim 90 procent voorzien'

Arcade meldt dat inmiddels ruim 90 procent van de woningen is voorzien van een rookmelder. "Het restant, een kleine 10 procent, volgt zo snel mogelijk. Wij verwachten dat in september alle woningen een rookmelder hebben."

Bij Wonen Midden-Delfland moet nog in ongeveer 300 woningen een rookmelder worden geïnstalleerd. "We hebben vier tot zes weken vertraging." Woningbouwvereniging Hoek van Holland verwacht dat alle woningen voor het einde van dit jaar zijn voorzien. De vertraging heeft overigens geen problemen voor de verzekering van de huizen. "Verzekeraars hebben hun voorwaarden nog niet aangepast voor dit jaar."

Brand in flatwoning Maassluis

Dat het hebben van een rookmelder belangrijk is, bleek vorige week dinsdag. In een flatwoning aan de Jongkindstraat in Maassluis brak toen een brand uit met fatale gevolgen. De bewoonster kwam daarbij te overlijden. In de woning was nog geen rookmelder aanwezig, bevestigde woningcorporatie Maasdelta toen. De bewoners hadden overigens wel een brief gekregen, dat die er voor 1 juli zou hangen.