Archief

Woningcorporatie: geen rookmelders in flat Maassluis waar fatale brand was

Het klopt dat in de flat aan de Jongkindstraat in Maassluis nog geen rookmelders hangen. Dat zegt woningcorporatie Maasdelta een dag na de fatale brand waarbij een bewoner om het leven kwam.

Een vriendin van het slachtoffer en een bewoner uitten vlak na de brand kritiek op de veiligheid in de flat. Bewoner Ali Ballouk vertelde mediapartner Rijnmond dat het niet goed gesteld is met de brandveiligheid: "Ze lieten een paar weken geleden weten dat ze rookmelders zouden ophangen, maar daar heb ik nog steeds niets van gezien."

De woningcorporatie beaamt dat. Een week geleden, zo vertelt een woordvoerder, hebben de bewoners een brief ontvangen waarin staat dat rookmelders binnenkort worden opgehangen: "Dit ook in verband met de verplichte aanwezigheid van een rookmelder in elke woning op elke verdieping per 1 juli 2022."
Ook de bewoners van andere panden van Maasdelta hebben de brief ontvangen, zegt de woordvoerder. "De installateur is op 17 juni met de uitvoering gestart."

Bij een brand in een portiekflat hebben bewoners niet veel vluchtopties. "In een portiekflat is er maar één vluchtweg, dat is altijd het trappenhuis", laat Maasdelta weten. "De brandweer geeft aan dat luiken in de daken van trappenhuizen geen vluchtroute zijn. Die zijn alleen bedoeld om toegang te verschaffen voor onderhoudswerkzaamheden." Volgens de woordvoerder ontstaat er juist extra ventilatie als bij brand de luiken worden geopend: "Daardoor wordt de brand alleen maar erger."

Campagnes voor brandveilig wonen

Maasdelta stelt dat zij, in samenwerking met de brandweer, al sinds 2013 werkt aan het vergroten van de bewustwording voor brandveilig wonen: "Bij deze campagne hebben wij actief rookmelders aan al onze huurders aangeboden, in combinatie met voorlichting over vluchten bij brand en een woningcheck."
Daarnaast geeft de woningcorporatie aan dat er sindsdien elke twee jaar wel een actie is geweest waarbij wijk- en huismeesters gratis rookmelders hebben aangeboden. Ook loopt er sinds 2018 een project waarbij alle woongebouwen worden gecontroleerd op brandveiligheid. "Het woongebouw aan de Jongkindstraat is in april 2022 geschouwd en het rapport wordt opgesteld. De uitvoering van de geadviseerde maatregelen is gepland voor 2023."

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis