Archief
Rijnmond (bewerking)

Rijnmond (bewerking)

Vriendin overleden slachtoffer brand Maassluis: 'Je zit als ratten in de val en je kan geen kant op'

Een buurtbewoner en vriendin van het overleden slachtoffer hebben kritiek op de brandveiligheid van de flat aan de Jongkindstraat in Maassluis, waar gisterochtend een bewoner overleed bij een brand.

Volgens de twee zijn er geen brandmelders afgegaan en zijn er weinig mogelijkheden om jezelf te redden als het misgaat.Tijdens het blussen van het vuur raakten twee brandweerlieden gewond.

Daarnaast werden er tijdelijk twaalf woningen ontruimd. De brand is uren later nog altijd het gesprek van de dag in de buurt.

Op een afstandje van het flatgebouw staat een vrouw met tranen in haar ogen toe te kijken. "Het was mijn beste vriendin", zegt Angeline Krijnse. "Ik hoorde de sirenes en ik keek op mijn app en zag toen dat er brand was in de Jongkindstraat. Toen ben ik op mijn fiets gesprongen en hierheen gekomen. Toen ik zag dat het haar huis was, zakte ik helemaal in elkaar."

Ze had een dag eerder nog met het slachtoffer gesproken. "Als je iets nodig had, kon je altijd bij haar terecht. We bespraken altijd alles. Ze had net een kleinzoon gekregen waar ze enorm trots op was. Gisteren heb ik nog met haar aan de telefoon gehangen en dan nu het besef dat ze er niet meer is."

'Niet in staat om te springen'

Angeline vertelt verder dat een van de buren nog geprobeerd heeft om de vrouw te redden. "Die stond beneden met een deken en riep van 'spring maar', maar dat ging al niet meer. Ze kon op het balkon komen, maar ze was al niet meer in staat om naar beneden te springen.

"De toon van het gesprek slaat om van verdriet in woede. Dat de panden brandonveilig zijn was al langer bekend, zegt Angeline. "Je zit als ratten in de val en je kan geen kant op. Ze had nota bene een brandmelder. De brandweer gaf ooit het advies om bij brand op het balkon te gaan staan. Dat is haar gelukt, maar ze schoot er niets mee op."

Er moet volgens Angeline snel iets gebeuren aan de brandveiligheid in de flats. "Maar dan spreek je de burgemeester erop aan en dan haalt 'ie zijn schouders op. Echt vreselijk."

'Geen brandveiligheid'

Ali Ballouk, die schuin boven de woning woont waar de vrouw is omgekomen, heeft ook kritiek. "Er is geen brandveiligheid", vertelt hij. "Ze lieten een paar weken geleden weten dat ze rookmelders zouden ophangen, maar daar heb ik nog steeds niets van gezien.

"Hoewel Ali het slachtoffer niet kende, was het voor hem ook een heftige ochtend. Op het moment van de brand werd hij wakker door het geluid van een knal. "Ik keek om me heen en merkte dat het ontzettend stonk", vertelt hij. Met lichte hoofdpijn, mogelijk van de rook, liep hij in de richting van het raam. "Ik keek naar buiten en zag toen de vlammen. Ik was in shock en dacht maar aan een ding: ik moet hier wegkomen."

Hij kleedde zich direct om en rende toen de gang op om zijn buren wakker te maken. "Daarna ging ik naar beneden, keek ik naar boven en zag grote vlammen." De buurtbewoner vertelt dat de brandweer er toen nog niet was. "De brand was al wel een tijdje bezig. Ik hoorde dat het toen al een half uur gaande was", zegt hij.

Niet alledaagse brand

De brandweer laat weten dat het vuur al uitslaand was bij het aanrijden. "Er lag glas op straat en mensen probeerden met tuinslangen het verschil te maken", vertelt hoofdofficier van de brandweer Henk Steens. De brand werd door de brandweer geclassificeerd als zeer grote brand. "Dat betekent dat er veel potentieel op de been is, omdat er veel werk ligt." Daarnaast laat de brandweer weten dat een brand verdeeld over twee etages niet alledaags is.

Op het moment dat de brandweer aankwam, stond het slachtoffer op het balkon. Hoewel de brandweer met vijf wagens aanwezig was, konden ze niet voorkomen dat een vrouw die achterbleef in de woning het niet heeft overleefd. "Mijn collega's hebben hun uiterste best gedaan om een leven te redden, maar helaas kon de vrouw niet tijdig gered worden."

Geen rookmelders

Ali denkt dat bewoners eerder gealarmeerd werden als er brandmelders waren afgegaan. "Daar moeten ze echt wat aan doen", vindt hij. "Ze lieten een paar weken geleden weten dat ze rookmelders zouden ophangen, maar daar heb ik nog steeds niets van gezien."

De trap naar het dak van het flatgebouw zat tijdens de brand op slot. Rijnmond

Bij een brand hebben bewoners ook niet veel opties, schat Ali in. "Bij een brand kun je kiezen: naar beneden springen en wat breken of proberen bij de buren te komen. Er is wel een trap naar het dak, maar die zit op slot."

Ali zal in ieder geval tijdelijk ergens anders verblijven. "Ik ga naar mijn moeder of naar een vriend. Met deze geur van roet in huis lukt het niet om hier te slapen. En ik moet het echt even verwerken."

Maasdelta is door mediapartner Rijnmond om een reactie gevraagd, maar kon gisteravond nog niet reageren.

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis