Archief

Duitse Rijnzwemmer loopt darminfectie op

De Duitser Joseph Hess is pas een paar dagen zwemmend onderweg naar Hoek van Holland, maar heeft nu al een darminfectie opgelopen. Volgens experts is dat niet verrassend.

Hess (34) wil in 25 dagen over de Rijn vanuit Zwitserland naar Hoek van Holland zwemmen. Dat doet hij om aandacht te vragen voor de waterkwaliteit van de Rijn.

De Duitser vertrok afgelopen zondag, maar had op dag 3 moeite om zijn eten binnen te houden vanwege een darminfectie. Gerard Stroomberg, directeur van de Vereniging van Rivierwaterbedrijven (Riwa-Rijn), noemt dat niet zo gek. "Er zitten namelijk vele bacteriën in die via rioolwaterzuiveringsinstallaties of via vogelpoep in de rivier terechtkomen. De Rijn is niet meer zo vies dat je er niet meer in kunt zwemmen, maar slim is het niet."

"Het is heel goed dat Hess een onderzoek doet naar de waterkwaliteit van de Rijn. Dit soort onderzoek helpt de vervuilingsbronnen in de rivier sneller te vinden", vervolgt Stroomberg. "Dichter bij een lozingspunt zijn concentraties bijvoorbeeld het hoogst en heb je de meeste kans om nieuwe verontreinigingen vroegtijdig op te sporen. Wel is het belangrijk dat Hess lozingspunten van grote chemische industrieën vermijdt, omdat we nog wel eens onaangenaam verrast worden door onbedoelde of onopgemerkte lozingen."

Ondanks de infectie zwemt Hess gewoon verder. Op dag 4 waren de klachten al wat minder. Gisteren was hij de Bodensee (op de grens van Zwisterland, Oostenrijk en Duitsland) voorbij.

Gevaarlijk

Stroomberg raadt het vanwege de drukke scheepvaart zwemmers overigens niet aan om over de Rijn te zwemmen. "Vooral bij lage waterstanden, wanneer er minder ruimte is op de rivier, is het er niet veilig voor een zwemmer. Het is daarom onverstandig om daar te zwemmen."