Archief

Hoekse Lijn valt opnieuw duurder uit

De nieuwe metrolijn tussen Schiedam en Hoek van Holland wordt nóg weer duurder. Het budget van de Hoekse Lijn wordt met nog eens een paar miljoen euro overschreden, door de hogere prijzen voor bouwmaterialen.

Dat meldt de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils aan de gemeenteraad, schrijft mediapartner Rijnmond.

De Hoekse Lijn kostte oorspronkelijk bijna 400 miljoen euro. Dat wordt door de nieuwe overschrijding bijna 500 miljoen. De eerdere tegenvaller (90 miljoen euro) kostte toenmalig wethouder Pex Langenberg van Rotterdam in 2019 zijn baan. Zijn opvolger, Arjan van Gils, hoopte lange tijd de extra kosten binnen het budget te houden. Dat lukt nu niet meer, schrijft hij in zijn brief.

De metrolijn tussen de stations Schiedam en Hoek van Holland zou in het najaar van 2017 gaan rijden. Uiteindelijk werd dat twee jaar later, eind september 2019. De grootste problemen leverde de beveiligingssoftware op. De leverancier werd dan ook ingeruild voor een ander bedrijf.

Inmiddels rijdt de metro naar Hoek van Holland. Het laatste stukje naar het strand is bijna klaar. Binnenkort zouden reizigers ook het zand onder hun voeten moeten kunnen voelen na het uitstappen. Overigens zijn niet alle problemen met de software voorbij. Van Gils noemt het in zijn brief 'onvolkomenheden'.