Archief
WOS

WOS

Geen EBS-bussen woensdag door staking

Voor reizigers in het openbaar vervoer wordt het een zware week. Naast de staking bij de HTM in Den Haag van donderdag leggen de chauffeurs van het streekvervoer in Haaglanden woensdag het werk neer, omdat ze een betere CAO willen.

Hierdoor zullen er woensdag 1 juni geen streekbussen van EBS rijden in Haaglanden.

De acties maken onderdeel uit van de estafettestakingen in het streekvervoer. Twaalf dagen op rij leggen de chauffeurs in heel Nederland het werk neer. In onze regio zijn de acties woensdag. Onder meer in Westland en Delft zullen de chauffeurs het werk neerleggen in hun strijd voor hogere lonen en een lagere werkdruk.

"Er zal woensdag vooral hinder zijn voor de reizigers die reizen met de bussen van EBS", verduidelijkt Veronika Teunissen van FNV. Daarnaast geeft zij aan dat het de kans wel groot is dat er een aantal bussen nog wel zullen rijden woensdag. "De CNV is namelijk wel akkoord gegaan met het CAO-voorstel en de FNV niet. Daardoor kan het zijn dat de CNV-leden woensdag wel blijven rijden. Maar welke buslijnen woensdag dan rijden en welke niet, is dus heel onduidelijk."

Ook staking HTM op donderdag

De staking van woensdag staat los van de staking van de medewerkers van HTM. Zij rijden donderdag niet omdat de Haagse stadsvervoerder weigert de looneisen van de vakbonden in te willigen. Zo zullen er donderdag in Den Haag, Rijswijk, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg geen trams en bussen rijden.

HTM is al een half jaar met FNV en CNV aan het onderhandelen over een nieuwe cao voor het personeel. De vakbonden stelden het bedrijf achter de bussen en trams in Den Haag een ultimatum om uiterlijk woensdagmiddag aan hun eisen tegemoet te komen. De bonden eisten onder andere 5 procent meer loon, het behoud van koopkracht voor personeel en een oplossing voor de werkdruk. "Voor personeel dat in steeds drukker wordend verkeer passagiers veilig moet vervoeren is voldoende rust een must", laat vakbond FNV aan mediapartner Omroep West weten.