Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Wat brengt het nieuwe theaterseizoen? Theaters rekenen niet op een nieuwe lockdown

Na twee lange jaren waar corona en lockdowns een zware wissel trokken op de theaterwereld, kijkt men nu voorzichtig optimistisch uit naar komend seizoen.

Uit een rondgang van mediapartner Omroep West langs verschillende theaters blijkt dat ze weinig rekening houden met een nieuwe lockdown. Het belangrijkste voor de theaters nu is om meer bezoekers te trekken, want die kwamen nog niet in grote getale toestromen.

Het verwachte enthousiasme bij het publiek voor een theaterbezoek na het opheffen van alle maatregelen valt over het algemeen tegen. Tickets worden vaak op het laatste moment verkocht, pas in de week van de voorstelling of op de dag zelf.

Voorproeverij

De meeste theaters maken in de maanden mei en juni hun nieuwe programmering bekend. Vroeger vielen de folders op de deurmat, nu verspreiden de meeste theaters hun programma digitaal. Ook organiseren veel theaters een speciale avond waar artiesten een stukje van hun nieuwe programma spelen. Bij WestlandTheater De Naald in Naaldwijk is dit de Voorproeverij. Bezoekers werden ontvangen met een speciale cocktail en onder de bezielende leiding van cabaretier Soundos El Ahmadi kreeg het publiek een gevarieerde avond voorgespiegeld.

Op de vraag of de theaters rekening houden met mogelijke maatregelen - mocht er een najaarsgolf komen - laten de meesten resoluut weten dat niet te doen. "Indien nodig hebben we de afgelopen jaren goed geleerd om te schakelen", is een veelgehoorde reactie.