Archief
Johan Sonneveld Fotografie

Johan Sonneveld Fotografie

Nederland 3 en De Phoenix kunnen beter weer aan tafel gaan

Er zijn geen bouwkundige oplossingen voor de geluidsoverlast die de Wateringse muziekvereniging De Phoenix ervaart van popcentrum Nederland 3 (NL3).

Dit stelt wethouder Leen Snijders van de gemeente Westland in antwoord op vragen van de fractie van D66. Snijders hoopt dat de twee organisaties, net als vroeger, onderling zogeheten bloktijden kunnen afspreken.

Bij NL3 worden al sinds de jaren tachtig optredens gehouden in het pand naast de gymzaal van De Vang, hoofdzakelijk op vrijdag- en zaterdagavonden. Muziekvereniging De Phoenix repeteert op vrijdagavond in De Vang. De geluidsoverlast doet zich vooral op die avond voor. Na de opheffing van de coronamaatregelen begint NL3 om economische redenen eerder dan voorheen met muziek.

In 2017 is door de gemeente in het gebouw van NL3 geïnvesteerd met isolatiemiddelen. Het probleem van geluidsoverlast is echter niet volledig opgelost met deze ingreep.

Voorzetwand niet haalbaar

Door de gemeente is gekeken naar aanvullende bouwkundige mogelijkheden. Er is onderzoek gedaan naar het plaatsen van een voorzetwand bij de gymzaal of een voorzetwand bij NL3. Beide opties blijken echter slecht uitvoerbaar. De gymzaal van De Vang is dermate oud dat het niet haalbaar is om het technisch op te lossen met geluiddempende platen. Ook de constructie van het gebouw van NL3 is ongeschikt voor deze oplossing. Voor een zogeheten box-in-box-oplossing is dat pand ongeschikt, aldus de wethouder.

Er kan volgens Snijders tevens geen enkele garantie worden gegeven dat de genoemde technische ingreep het probleem geheel doet verdwijnen. Bovendien heeft het vakteam van de gemeente vastgesteld dat het plaatsen van geluiddempende platen in de gymzaal een nieuw probleem doet ontstaan "dat de sportbeoefening en veiligheidssituatie niet ten goede komt."

De meest realistische oplossing is dan ook om opnieuw in onderling overleg met de beide organisaties bloktijden af te stemmen, concludeert Snijders. Daarbij wordt opgemerkt dat bloktijden geen onderdeel zijn van de huurovereenkomst met NL3.