Archief
Signbiblio

Signbiblio

Sluitingstijd Westlandse horeca mogelijk naar 04.00 uur

De gemeente Westland onderzoekt de mogelijkheid om op termijn over te gaan tot verruiming van de openingstijden binnen de horeca.

Horecaondernemers moeten nu de deuren om 02.00 uur dicht doen, dat zou wellicht 04.00 uur kunnen worden. Als ze over een ontheffing beschikken, mogen de ondernemers momenteel tien keer per kalenderjaar langer dan 02.00 uur open zijn; voor strandpaviljoens is dat zes keer per jaar. Zodra de wijziging van de sluitingstijden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is opgenomen, zal de ontheffingsregeling komen te vervallen.

Dit staat in het Handhavingsbeleid horeca Westland 2022 dat door het college van B en W naar de gemeenteraad is gestuurd. Het nieuwe beleid is noodzakelijk door veranderingen in de wetgeving. Zo is de Drank- en Horecawet sinds 1 juli 2021 vervangen door de Alcoholwet en zijn er nieuwe handhavingsinstrumenten gekomen zoals het schorsen of intrekken van een vergunning en het opleggen van een bestuurlijke boete (1.360 euro bij een eerste overtreding).

Die laatste zal bijvoorbeeld meteen worden opgelegd als er sprake is van het schenken van alcohol aan personen onder de 18 jaar en bij het schenken van alcohol als daar geen vergunning voor is verleend. Tot nu toe werd er eerst een waarschuwing gegeven, maar dat wordt niet meer passend gevonden. Ook het verstrekken van alcohol in een horecalocatie of op een terras voor gebruik elders kan direct een boete opleveren.

Als binnen een jaar na een overtreding de ondernemer opnieuw in de fout gaat, volgt automatisch een verhoging van de boete en na de vierde overtreding intrekking van de alcoholwet-vergunning. Zo'n intrekking kan ook betekenen dat de betrokken ondernemer zijn exploitatievergunning verliest. Zo'n exploitatievergunning is sinds 2020 verplicht voor nieuwe horecabedrijven. Ondernemers die al voor 2020 in het Westland gevestigd waren, moeten bij het herhaaldelijk begaan van overtredingen alsnog een exploitatievergunning aanvragen.