Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Aardwarmte Maasdijk begonnen met boren

Aardwarmte Maasdijk is gisteravond officieel begonnen met het boren van in totaal zes putten (drie doubletten). Genoeg reden voor de projectontwikkelaars om te proosten.

Op de boorlocatie aan de Lange Kruisweg in Maasdijk ziet het er een stuk anders uit dan twee maanden geleden. Waar toen nog een grote zandbak lag, staat nu een flinke boortoren. Omwonenden, bedrijven en leden van de warmtecoöperatie waren uitgenodigd op de boorlocatie om de boorkop in te wijden en te proosten op deze mijlpaal.

Aardwarmte Maasdijk is speciaal vanwege de omvang van het project. Er worden in Maasdijk in totaal zes putten geboord. Tarek Hopman, businessmanager Westland bij HVC, legt uit wat dat betekent: "Met zes warmteputten kunnen we zo'n 50 megawatt aan warmte leveren, dat houdt in dat we in totaal ongeveer 70 glastuinbouwbedrijven van warmte kunnen voorzien."

Boorkop dopen

De boorkop lag klaar om 'gedoopt' te worden. Uiteindelijk was het aan Hopman om dit te doen. "Bij dezen doop ik de boortoren", riep hij, waarna hij een fles champagne kapot sloeg op de boorkop. De genodigden stonden op een afstandje toe te kijken om vervolgens met zijn allen te proosten op deze mijlpaal.

Het zal wel nog even duren voordat het project daadwerkelijk warmte op gaat leveren. Het boren van één put duurt al ongeveer een maand. "Het boren van zes putten gaat dus wel meer dan een half jaar tijd in beslag nemen" legt Hopman uit. Vervolgens moet er nog een warmtenetwerk en -fabriek gemaakt worden. "We verwachten ongeveer eind 2023 of begin 2024 de warmte te kunnen leveren uit deze putten."