Archief

Expositie 'One Line Faces' in Theater Koningshof

In Theater Koningshof in Maassluis is deze maand een unieke expositie te bewonderen.

De koperen wand in het atrium van het theater is versierd met bijna 900 portretten. Begin 2021 bedacht kunstenaar Elly van Baalen een plan om bewoners van Maassluis samen te brengen en hun creativiteit te stimuleren. Het werd een project van de Stichting Maassluise Kunstenaars met de naam 'One Line Faces'.

Het idee van Elly van Baalen was dat mensen een (zelf)portret tekenden in één lijn, zonder de pen van papier te halen. "In coronatijd hoorde je iedereen telkens zeggen dat we 'het samen moesten doen', ik dacht: hoe wordt dat nou zichtbaar", vertelt Van Baalen aan de WOS. Ze bedacht dat iedereen iets kon maken en opsturen en daar één groot kunstwerk van te maken. "Zo komt alles toch bij elkaar."

Zonder te kijken

Bij het maken van het portret mochten de mensen ook niet op het papier kijken. "Dan weet je van te voren dat het nooit lijkt en dat het een spontaan portret wordt, en dat vind ik heel erg leuk", vertelt de kunstenares. Van Baalen vindt het niet erg als de tekenaars haar regels niet helemaal gevolgd hebben: "Uiteindelijk gaat het erom dat je met elkaar plezier hebt."

De expositie met in totaal 900 portretten is tot en met 29 mei te zien in Theater Koningshof.