Archief
Omroep West

Omroep West

Oekraïense Ivana pakt Westlandse tomaten in: 'Als ik hier werk, denk ik niet aan de oorlog'

Na anderhalve maand van onrust en onzekerheid is er sinds een paar weken weer iets meer stabiliteit in het leven van de Oekraïense Ivana gekomen. In het Westland vindt zij afleiding bij het inpakken van tomaten.

Werkgevers en uitzendbureaus zijn blij met de extra versterking en behandelen de vluchtelingen niet anders dan anderen: "Iedereen heeft een rugzakje. Als ze iets moeten regelen, krijgen ze uiteraard een dag vrij. Maar verder moeten ze gewoon hard werken."

Eind februari vluchtte Ivana met haar dochter vanuit Oekraïne naar Nederland. 'Ik heb me al gauw bij een uitzendbureau ingeschreven', vertelt ze aan mediapartner Omroep West. "Het was saai in het hotel waar ik verbleef, helemaal toen mijn dochter op een gegeven moment ook weer naar school ging. Ik wilde dolgraag aan de slag." Hoewel ze in Oekraïne iets totaal anders doet - namelijk huizen verhuren als makelaar - geniet Ivana van haar werk bij het Westlandse Greenpack. "In het begin voelde het wel een beetje vreemd" geeft ze toe. "Maar nu ben ik gewend en voelt het goed. Ik vind dit werk écht leuk en ik krijg veel support en steun van de Westlandse collega's. Het fijnste is, dat wanneer ik werk, ik niet aan de oorlog denk."

Elke dag aanmeldingen

Bij het Westlandse uitzendbureau NL Jobs zijn ze blij dat ze de Oekraïense vluchtelingen aan het werk kunnen zetten. "We krijgen elke dag wel nieuwe aanmeldingen van Oekraïense vluchtelingen die aan het werk willen", vertelt Roskolana Volk, recruiter bij NL Jobs en zelfs Oekraïense. "Vanuit een vervelende situatie zoeken ze houvast en daarbij proberen wij hen zoveel mogelijk te helpen. Uiteraard krijgen ze vrij als er iets geregeld moet worden wat betreft huisvesting of verblijfsvergunning, maar verder behandelen we ze niet anders dan andere uitzendkrachten. Ook deze vluchtelingen moeten gewoon hard werken."

En dat doen ze, ervaren ze bij Greenpack, waar nu zestig Oekraïners werken. "Wij merken dat deze mensen echt heel erg gemotiveerd zijn om hier hard te werken", vertelt Jan Bontenbal, manager bij Greenpack. "Wel waren ze in het begin erg voorzichtig of het allemaal wel te vertrouwen was: worden we goed behandeld, krijgen we echt uitbetaald. Zodra ze ervaren dat het allemaal goed zit, bloeien ze helemaal op."4

Ouders helpen

Hoelang Ivana nog bij Greenpack blijft werken? "Dat hangt af van hoe lang de oorlog duurt", vertelt ze. "Ik hoop in elk geval tot die tijd zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen. Dat heb ik nodig. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn ouders en andere familieleden die wel in Oekraïne zijn achtergebleven. Daar is werken nu praktisch onmogelijk. Met mijn salaris wil ik hen helpen."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland