Archief
WOS

4 mei: overzicht van herdenkingen

Om 20.00 uur staat Nederland twee minuten stil bij de burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord sinds de Tweede Wereldoorlog. Bekijk hieronder het overzicht van herdenkingen in jouw regio.

Maassluis

De dodenherdenking van Maassluis is bij het oorlogsmonument in het Prinses Julianaplantsoen. Om 19.45 uur begint het programma met stadsdichter Jaap van Oostrum en burgemeester Edo Haan. Iets voor 20.00 uur klinkt het Taptoe-signaal, waarna er twee minuten stilte volgen.

Midden-Delfland

De gemeente Midden-Delfland kent oorlogsmonumenten in Maasland en Schipluiden. In Maasland staat het oorlogsmonument aan de Hofsingel. Langs de vijver aan de Burgemeester Musquetiersingel staat het monument van Schipluiden. Beide bijeenkomsten starten even voor 20.00 uur.

Westland

In de gemeente Westland zijn vanavond zes bijeenkomsten. In Wateringen begint om 19.00 uur een herdenkingsdienst in de Hervomde Kerk aan het Plein. Daar houdt burgemeester Bouke Arends een toespraak. Daarna loopt het gezelschap naar het monument bij het voormalig gemeentekantoor aan de Dorpskade.

Er is dit jaar geen herdenkingsdienst in de Domkerk in De Lier, maar in het atrium van Priva aan de Zijlweg. In de kerk vindt namelijk onderhoud plaats. De bijeenkomst begint om 19.00 uur, waarna men naar het oorlogsmonument aan de begin van de Hoofdstraat loopt. Hier zal wethouder Cobie Gardien aanwezig zijn.

Jeroen Verspeek van het organiserende comité over de herdenking in De Lier:

De dienst van 's-Gravenzande begint om 19.15 uur in de Dorpskerk aan de Langestraat, waar wethouder Piet Vreugdenhil zal zijn. Daarna volgt een stille tocht naar het monument in het park achter de Dorpskerk.

Fractievoorzitter Ad van Harmelen van de ChristenUnie-SGP houdt om 19.15 uur een toespraak tijdens de herdenkingsdienst van Monster. Die is in de Protestantse Kerk aan de Burgemeester Kampschöerstraat. Daarna begeeft men zich naar het monument aan de Van Bemmellaan.

In Naaldwijk begint om 19.00 uur een dienst in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein, waar wethouder Pieter Varekamp een toespraak houdt. De stille tocht vertrekt om 19.45 uur naar het oorlogsmonument aan de Verdilaan. Dan zullen ook de kerkklokken luiden.

Tot slot is er in Poeldijk een bijeenkomst. Die begint om 19.00 uur in de Bartholomeuskerk met wethouder Albert Abee. Het herdenkingsmonument bevindt zich op de begraafplaats achter de kerk.

Hoek van Holland

In Hoek van Holland is een bijeenkomst op de algemene begraafplaats, waar leden van scouting Prins Hendrikgroep bij aanwezig zijn. Het geallieerd ereveld in Hoek van Holland herbergt de stoffelijke overschotten van 82 geallieerde militairen. Op elk graf is een identieke grafsteen van witte natuursteen geplaatst.