Archief

Westlanders hoeven afval straks niet meer aan lantaarnpaal te hangen

Gele afvalzakken aan een lantaarnpaal; het is al maanden dé grote ergernis onder de Westlanders. Maar nu er een coalitieakkoord is bereikt tussen de grootste lokale partijen in Westland en de VVD, kan met zekerheid worden gesteld dat dit afvalbeleid op de schop gaat.

"Over drie maanden hoeven Westlanders hun afval niet meer aan een lantaarnpaal te hangen." Dat zegt Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig, en tevens de grote winnaar van de verkiezingen.

Vanaf het begin was Duijsens groot tegenstander van de nieuwe manier van inzamelen, waarbij plastic verpakkingen, blikken en drinkpakken in een gele zak aan een lantaarnpaal worden gehangen. Ook onder de Westlanders kon deze manier van afval inzamelen alleen maar op kritiek rekenen.

Westlander Piet van der Valk deed zelfs aangifte tegen de gemeente vanwege de gele zakken: "Moeders met kinderwagens en invaliden worden geblokkeerd door de grote krans van zakken om de palen. Daarnaast is het gewoon een armoedig straatbeeld. Ik ben helemaal niet tegen dit soort milieumaatregelen, maar de uitvoering is belabberd. Het gaat frustreren, dat merk ik overal, het houdt heel de straat bezig." Ook werden ambtenaren bedreigd.

Binnen drie maanden is de grijze bak terug

Duijsens opende zelfs een klachtenmeldpunt. "Ik heb altijd gezegd: als we in de coalitie komen, dan gaan die zakken er als eerste uit. En aan die belofte houd ik me." En daar moet het nieuwe college zelfs haast mee gaan maken. "We hebben de afgelopen weken de mogelijkheden onderzocht en daaruit is gebleken dat we binnen twee maanden kunnen overstappen op een systeem van na-scheiding."

Dat zal dan gebeuren vanaf het moment dat het college is geïnstalleerd, dus over drie maanden zijn de zakken verleden tijd. "We gaan gewoon weer terug naar de grijze bak die eens in de twee weken wordt geleegd." Wat de nieuwe manier van inzamelen qua kosten gaat betekenen voor de Westlanders is nog onbekend.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland