Archief

Woordenboek over Westlandse druiventeelt gepresenteerd

Dauw, lessenaar, tissie en eenpitter. Het zijn zomaar een aantal woorden uit het nieuwe boek 'Druiventaal'. Dit boek, samengesteld door Henk Tetteroo, is vandaag gepresenteerd en uitgereikt aan burgemeester Bouke Arends.

Druiventaal is eigenlijk een soort woordenboek met Westlandse woorden en illustraties uit de oude druiventeelt. Woorden als korrel, kopkas en lessenaar werden vroeger veel gebruikt in de druiventeelt. Henk Tetteroo maakt sinds februari 2020 voor Het Hele Westland de rubriek 'Barre Praat' over de Westlandse taal, die hij zo prachtig vindt. "Bij een paar afleveringen schreef ik over druiventaal en het viel me op dat er bij Van Dale nog fouten mee worden gemaakt", zegt Tetteroo.

Dit was voor Tetteroo aanleiding om het boek samen te stellen. Samen met een goede vriend ging hij op zoek naar woorden uit de ouderwetse druiventeelt in het Westland. "Er komen zoveel mooie woorden uit voort", vertelt Tetteroo. "Kwarre bijvoorbeeld, dat vind ik een mooi woord. Het betekent dat iets niet goed groeit, maar veel mensen gebruiken het ook in andere zinnen, bijvoorbeeld wanneer iets irriteert of pijn doet. Dat vind ik mooi."

Illustraties

Het boek gaat niet alleen om woorden. Tetteroo wilde heel graag dat er ook illustraties in zijn boek zouden komen. Daarom plaatste hij een oproep bij zijn rubriek. "Een boek wordt beter ontvangen en gelezen als mensen er ook iets bij kunnen zien. Toen illustrator Richard de Rijke reageerde en aanbood de tekeningen en de vormgeving te doen, was Tetteroo erg blij.

Het boek 'Druiventaal' is binnenkort in de lokale boekwinkel te vinden.