Archief
WOS

WOS

Mogelijk coalitie tussen Mijn Partij, CDA en VVD in Midden-Delfland

De fracties van Mijn Partij, CDA en VVD in Midden-Delfland gaan om de tafel om een mogelijke coalitie tussen die drie partijen te verkennen.

Dat is de uitkomst van de gesprekken die de afgelopen weken zijn gehouden. Tijdens die gesprekken is overigens nog amper over de inhoud gesproken. De drie partijen komen samen uit op een meerderheid van 11 van de 17 zetels.

Fractievoorzitter Ed Roeling lichtte vanavond namens Mijn Partij, de grote winnaar van de afgelopen verkiezingen, in een openbare bijeenkomst toe waarom hiervoor is gekozen. Er was sowieso een combinatie van drie partijen nodig voor een meerderheid. Daarnaast is Mijn Partij ook voor continuïteit en ervaring, waardoor het kiezen van een geheel andere coalitie niet de voorkeur heeft. De drie partijen hadden verder in de vorige ronde allemaal aangegeven deze combinatie te willen onderzoeken.

Er is ook gekeken naar een raadsbreed akkoord, maar daarover was tussen de zes partijen in de raad te veel verdeeldheid. Vooral over het belangrijkste thema, woningbouw, denken meerdere partijen verschillend.

Mijn Partij, CDA en VVD proberen de komende periode met elkaar tot goede afspraken te komen om tot maart 2026 de gemeente Midden-Delfland te besturen. Zij worden begeleid door een externe formateur.

Weinig ruimte voor nieuwe initiatieven

Roeling maakte vanavond alvast duidelijk, dat er de komende jaren weinig plek zal zijn voor nieuwe zaken waarvoor de gemeente de portemonnee moet trekken. Midden-Delfland heeft het, net als veel andere gemeenten in de regio, financieel moeilijk. "De gemeente moet in staat blijven om taken uit te voeren, er is daarom minder ruimte voor nieuwe grootse ideeën", aldus Roeling.

Om tafel met maatschappelijke organisaties

Wethouder Frank ten Have, die het woord deed namens de CDA-onderhandelaars, wil ook graag spreken met maatschappelijke organisaties in Midden-Delfland. Zij worden dan ook uitgenodigd om bij de drie partijen aan te geven wat zij belangrijk vinden en wat er de komende vier jaar moet gebeuren.

Tijdspad

Hoe lang de onderhandelingen ongeveer zullen duren, is nog niet duidelijk. Roeling had nog geen tijdspad in zijn hoofd, al staat 24 mei wel met potlood in de raadsagenda als installatiedatum van het nieuwe college. "Wat ons betreft is dat een prima streefdatum", aldus Roeling.