Archief
WOS

WOS

Minister grijpt niet in in glasvezelkwestie buitengebied

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat is niet van plan om Delta Fiber te verplichten om in het buitengebied van Westland glasvezel aan te leggen.

Dat blijkt uit het antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Inge van Dijk. De minister erkent dat het voor particulieren en bedrijven van belang is te kunnen beschikken over een snelle en betrouwbare internetverbinding, maar dat kan ook via ook andere technieken dan alleen glasvezel. En ze vindt de keuze van Delta Fiber voor een opwaardering van het bestaande coaxnetwerk voldoende.

In het antwoord herhaalt Adriaansens de argumenten van Delta dat de aanleg van glasvezel in het buitengebied te duur is. "Voor zover mij bekend, spelen er geen andere factoren mee die de aanleg van glasvezel door Delta Fiber in de weg staan." Door de opwaardering van het coaxnetwerk krijgen gebruikers de beschikking over een internetsnelheid van ten minste 200 Megabit per seconde (Mbps) en is opwaardering mogelijk naar 1 Gigabit per seconde (Gbps).

Volgens de minister is van een snel, vast netwerk sprake als op betrouwbare wijze downloadsnelheden van ten minste 100 Mbps wordt aangeboden. Daarom kan in dit geval niet van marktfalen worden gesproken, de enige mogelijkheid waarin overheidsingrijpen gerechtvaardigd is. Ze verwacht dat de opwaardering aan het einde van dit kwartaal grotendeels is afgerond.

Verder wilde Van Dijk weten of er nationale en/of Europese mogelijkheden zijn voor investeringen 'in moeilijk te verglazen gebieden'. Maar ook daarover is de minister negatief. Er zijn volgens haar op dit moment geen concrete EU-financieringsmogelijkheden voor de uitrol van snel internet in moeilijk te ontsluiten buitengebieden in Nederland. En ook de gelden uit het Europese herstelfonds kunnen niet gebruikt worden, want in het coalitieakkoord staat dat het herstelplan zal bestaan uit reeds begrote en gedekte uitgaven, aldus de minister.

Voor de internetgebruikers in het Westlandse buitengebied rest nu alleen nog de hoop op een voor hen gunstige uitspraak van de rechter. Circa 85 inwoners en ondernemers hebben een civiele procedure aangespannen om zo af te dwingen dat ze toch de beschikking krijgen over de snelle glasvezelverbinding. Deze maand moet Delta Fiber met een schriftelijke reactie op de aanklacht komen en dan is het wachten op de rechter.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland