Provincie vindt woningbouwplannen Westland niet sociaal genoeg
Het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland wil een aantal bouwplannen van de gemeente Westland niet aanvaarden, omdat het nog niet tevreden is over het voorgenomen aantal betaalbare woningen.
"Van de gemeenten vragen wij een maximale inspanning, niet het onmogelijke", stelt het college van Gedeputeerde Staten (GS) in een brief aan het Bestuurlijk Overleg Wonen Haaglanden. Die brief is een reactie op het zogeheten Tussenakkoord dat in december door de betrokken gemeenten is gesloten.
De reden dat onder meer drie Westlandse projecten nog geen groen licht krijgen, is dat GS niet overtuigd is dat de gemeente op dit moment voldoende onderzocht heeft of de huidige plannen een maximale inspanning zijn om voldoende doelgroepvoorraad te realiseren.
Die doelgroepvoorraad bestaat uit drie segmenten: sociale huurwoningen van woningcorporaties, particuliere huurwoningen met een huurprijs tot de liberalisatiegrens (720,42 euro prijspeil 2019) en koopwoningen met een waarde tot 180.000 euro (prijspeil 2019).
De provincie schakelt nu een onafhankelijk bureau in om te verkennen wat het maximaal haalbare is. "Met deze aanpak hebben we eerder samen met gemeenten en woningcorporaties in de Rotterdamse regio goede resultaten geboekt", verklaart GS. In afwachting van de resultaten van deze aanpak is besloten de volgende Westlandse plannen nog niet te aanvaarden:
- Molensloot Oost met in totaal 430 woningen waarvan 80 sociaal en 15 goedkope koop;
- Monster Noord met in totaal 350 woningen waarvan 0 sociaal en 0 betaalbaar;
- Westmade Zuid met in totaal 699 woningen waarvan 0 sociaal en 0 betaalbaar.
"Wij verwachten dat rond het zomerreces de resultaten van de hierboven geschetste aanpak gereed zijn. Op basis van de resultaten zullen we alsnog kijken of we de bovenstaande plannen aanvaarden", aldus GS.
Positief over twee andere locaties
Verder heeft het provinciaal bestuur nog gekeken naar de zogeheten '3hectare-kaart'. Het gaat daarbij om nog te ontwikkelen woningbouwlocaties, bedrijventerreinen en andere stedelijke ontwikkelingen groter dan 3 ha buiten bestaand stads- en dorpsgebied. Daarbij zijn er in het woningbouwprogramma twee locaties in de gemeente Westland die met een positief advies worden voorgelegd aan Provinciale Staten.
Het gaat in de eerste plaats om 'Gantel de Baak' in Naaldwijk met in totaal 51 woningen. Een deel van deze woningbouwlocatie is per abuis bij een opschoonactie in 2018 van de zogeheten 3 ha-kaart afgevallen. Aan Provinciale Staten wordt voorgesteld dit terug te draaien. Meer sociale woningen blijken niet mogelijk in dit plan, maar worden elders in de Westlandse Zoom gecompenseerd.
De tweede locatie betreft 'De Hak' aan de Wateringseweg tussen Poeldijk en Kwintsheul met in totaal 161 woningen. Deze locatie mag van Gedeputeerde Staten op de 3ha-kaart worden geplaatst onder de voorwaarde dat het programma 30 procent sociale huurwoningen, 5 procent sociale koop en 20 procent middeldure huur/koop bevat en een dichtheid van 35 tot 45 woningen per hectare. "De gemeente Westland heeft aangegeven met deze kaders te kunnen werken", meldt GS.
Het programma voor de 'De Hak'-locatie dient nog wel te worden aangepast in het regionale woningbouwprogramma, evenals de extra sociale woningen die worden toegevoegd in locaties in de Westlandse Zoom ter compensatie van alleen dure koop op de locatie Gantel de Baak. "Wij verwachten dat dit in het regionale woningbouwprogramma van 2022 wordt opgenomen", aldus GS.