Archief

Gemeenteraad Westland akkoord met nieuwe woningmarktafspraken

De gemeenteraad van Westland is akkoord met de nieuwe regionale woningmarktafspraken. Al leek het even mis te gaan voor wethouder Ben van der Stee.

Hij presenteerde vorige week vol trots een nieuwe tekst van het zogeheten Tussenakkoord met daarin opgenomen dat de gemeente Westland niet méér sociale huurwoningen hoeft te bouwen dan de 1.800 die in de eigen Woonvisie zijn vastgelegd. Die tekst had hij met de samenwerkende gemeenten en met de provincie, Sociale Verhuur Haaglanden en huurdersorganisaties afgesproken nadat een meerderheid in de raad vond dat de gemeente niet nog meer sociale huurwoningen moet bouwen.

Een aantal partijen waren niet zeker over de hardheid van die afspraken. Daarom hadden GemeenteBelang Westland, Westland Verstandig en coalitiepartijen CDA en LPF een voorstel ingediend om het regionale akkoord niet te ondertekenen. Het CDA liet dinsdagavond al snel weten dat de woorden van Van der Stee dat de afspraken hard waren, voldoende waren om af te zien van verdere steun aan de motie. De LPF, de partij van de wethouder, leek nog niet overtuigd.

Ongeloofwaardig

Van der Stee wees erop dat het niet ondertekenen van dit akkoord zou betekenen dat de raad ook niet meer achter de eigen Woonvisie zou staan. Daarin staat immers die 1800 als doel genoemd. De andere oppositiepartijen wezen de indieners erop dat de wethouder volstrekt ongeloofwaardig zou zijn als hij, nu na de aanpassingen, niet zou tekenen.

D66 stelde de vraag rechtstreeks aan de wethouder, wat dat voor zijn positie zou betekenen. "Als je op basis van een raadsbesluit en wensen en bedenkingen tot dit eindakkoord komt en het leidt tot een wijziging ten faveure van Westland, dan heb je dat netjes gedaan. Als dat onvoldoende steun krijgt in de raad dan betekent dat imagoschade. En dan sta ik met de rug tegen de muur", aldus Van der Stee.

Na een kort fractieoverleg stemde de LPF uiteindelijk toch tegen de motie die ze aanvankelijk mede had ingediend. Alleen GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig stemden nog voor. De wethouder kan nu de afspraken ondertekenen.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland