Archief
Vikarna via Wikimedia (CC)

Vikarna via Wikimedia (CC)

Deze sporters vertegenwoordigen Westland in Peking

De 24ste editie van de Olympische Winterspelen start om 13.00 uur in Peking. Reden genoeg om te kijken welke Westlandse sporters dit jaar meedoen en wanneer hun wedstrijden te zien zijn.

Glenn de Blois

Na een gemiste editie in 2018, is de 26-jarige snowboardcrosser uit De Lier er dit jaar wel bij. De Blois is al ruim een jaar zeker van deelname, nadat hij op 8 januari 2021 een eerste plaats haalde bij een wereldbekerwedstrijd in Italië. Daarmee voldeed de Westlander ruimschoots aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF.

De Blois heeft een bijzondere weg afgelegd naar de top. Al op jonge leeftijd vertrok hij naar Oostenrijk, om daar te gaan snowboarden. De Blois sloot zich daar aan bij selecties van andere landen, omdat er amper Nederlanders waren om mee te trainen. Tegenwoordig traint hij met de Zwitserse ploeg. De Blois kreeg amper financiële ondersteuning vanuit de Nederlandse bonden, waardoor hij in de zomers in Nederland extra geld moest verdienen. Zo werkte hij onder andere bij een pizzeria in De Lier.

De Blois heeft inmiddels bewezen dat hij bij de beste snowboardcrossers hoort. Dit seizoen toonde hij goede vorm met een aantal top-8-klasseringen bij de wereldbekerwedstrijden. Een podiumplek zit er bij hem op een goede dag zeker in.

Programma

Donderdag 10 februari
04.15 uur (Nederlandse tijd): eerste heats snowboardcross
08.15 uur (Nederlandse tijd): kleine finale, met aansluitend grote finale

TeamNL

Dylan Hoogerwerf

De 26-jarige shorttracker uit Wateringen staat in Peking voor zijn tweede Olympische deelname. In Pyeongchang (2018) was hij er ook al bij en kwam hij thuis met een elfde plaats op de 500 meter shorttrack. Toch was het aan het begin van dit seizoen allerminst zeker dat Hoogerwerf er in China weer bij zou zijn. Vlak voor de eerste serieuze wedstrijd lag hij met koorts op bed vanwege ontstoken amandelen. Het wereldbekerseizoen begon dan ook met een flinke achterstand.

Hoogerwerf behaalde bij de vier wereldbekerwedstrijden geen topresultaten en zat daarom niet bij de eerste selectie voor de Olympische Spelen. De Wateringer moest dus strijden om het laatste ticket. Met de Nederlandse allroundtitel op 2 januari stelde hij zijn deelname zeker.

Hoogerwerf doet in Peking weer mee op de 500 meter, zijn favoriete afstand, en is reserve bij de ploegenaflossing. De Westlander is in Nederland een van de beste sprinters is, maar de concurrentie internationaal is groter. Hij behoort daarom niet tot de favorieten.

Programma

Vrijdag 11 februari
12.18 uur (Nederlandse tijd): heats 500 meter shorttrack
13.04 uur (Nederlandse tijd): halve finale ploegenaflossing

Zondag 13 februari
12.00 uur (Nederlandse tijd): kwartfinales 500 meter
12.27 uur (Nederlandse tijd): halve finales 500 meter
13.09 uur (Nederlandse tijd): B-finale 500 meter, met aansluitend A-finale

Woensdag 16 februari
13.32 uur (Nederlandse tijd): B-finale ploegenaflossing, met aansluitend A-finale

Archieffoto HVHW

Jutta Leerdam

De 23-jarige schaatsster uit 's-Gravenzande behoort al sinds 2019 tot de wereldtop in het sprinten. Ze haalde begin 2020 nog goud op de 1.000 meter bij de WK Afstanden en kwam vorig jaar thuis met zilver. Haar deelname aan deze Olympische Spelen was dus eigenlijk wel een 'zekerheidje': Leerdam hoefde zich tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi afgelopen december alleen nog maar te plaatsen. En dat bleek geen probleem.

Leerdam begon het seizoen 2021/22 met tweemaal goud (500 en 1.000 meter) en een bronzen plak (1.500 meter) op de NK Afstanden, maar eindigde op de eerste twee wereldbekerwedstrijden nog net naast het podium op haar favoriete afstand, de 1.000 meter. Bij wereldbekerwedstrijd nummer drie, in Salt Lake City, behaalde de Westlandse zilver en liet daarmee goede vorm zien. Op het Olympisch Kwalificatietoernooi was ze op de 1.000 meter een klasse apart en was ze op de 500 meter bijna net zo snel als Femke Kok.

Leerdam is in Peking een van de grote kanshebbers voor eremetaal op de 1.000 meter. Op basis van dit seizoen zal het podium op de 500 meter net iets te hoog gegrepen zijn, maar wie weet wat er op een goede dag mogelijk is.

Programma

Zondag 13 februari
14.56 uur (Nederlandse tijd): 500 meter schaatsen vrouwen

Donderdag 17 februari
09.30 uur (Nederlandse tijd): 1.000 meter schaatsen vrouwen

WOS

Bij Maarten in de Middag blikten we met Ben van der Valk van Topsport Westland vooruit: