Archief
WOS

WOS

Docenten in quarantaine, bijzondere gastles voor kinderen

Geen taal of rekenen vrijdagochtend voor groep 6/7 van de Prins Mauritsschool in De Lier.

Doordat hun leraren in quarantaine zitten, kregen ze een bijzondere gastles van de vader van een van hen. Schoenontwerper Jaco Flach verruilde voor een ochtendje zijn leest voor een leslokaal. "Er was veel uitval en het was allemaal moeilijk. Toen zei m'n vrouw: 'Kun jij niet een lesje geven over schoenen?' Dus ik zei, ja is prima. En nog geen uur later werd ik teruggebeld door een enthousiaste directrice."

De kinderen mogen hun eigen merk bedenken, en voor dat merk een eigen schoen ontwerpen. En dat is nogal een verschil van een dag eerder, toen ze noodgedwongen wel online les hadden. "Heel leuk. Je doet nu heel iets anders dan leren. En je hoort niet zo vaak over schoenen", vindt leerling Daan.

De school heeft het liefste dat de leerlingen gewoon op school kunnen zijn, de gastles is dan ook een cadeautje. Thuiszitten is namelijk niet voor iedereen. "Ze vinden het totaal niet leuk", weet Bart Mantel, die als onderwijsassistent alle leerlingen wel eens ziet en spreekt. "Ze moeten veel zelfstandigheid op zichzelf nemen en dat is niet bij elke leerling even makkelijk." Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de school is de uitval lastig. "Het is echt wel puzzelen met welke leraar voor welke klas komt te staan."

Toch doet de school er alles aan om de kinderen op school te houden. Bijvoorbeeld met een gastles zoals die van Flach. "Maar op andere dagen zijn er leerkrachten die zeggen van, 'dan neem ik de andere klas ook nog wel voor me'. Zo helpen ze elkaar een beetje", weet Mantel. Als vader vindt schoenontwerper Flach dat het meevalt met de uitval: "Ze vangen het hier goed op. Ze bedenken vooral wat er wel kan, in plaats van wat er niet kan. Dus we hebben er tot nu toe weinig last van."