Archief
Rolf van Koppen

Rolf van Koppen

Olympiërs De Blois en Leerdam beste sporters van Westland, oeuvreprijs voor Bertens

Snowboardcrosser Glenn de Blois en schaatsster Jutta Leerdam zijn vanavond uitgeroepen tot respectievelijk Sportman en Sportvrouw van 2021 in Westland.

Dat gebeurde tijdens het Sportgala in WestlandTheater De Naald. Beide topsporters konden niet bij de uitreiking aanwezig zijn, omdat ze zijn afgereisd naar Peking. Daar beginnen volgende week vrijdag de 24ste Olympische Winterspelen.

Voor De Blois (26 jaar, afkomstig uit De Lier) was 2021 het jaar van zijn definitieve doorbraak voor het grote publiek. Nadat hij er de afgelopen jaren al dicht bij was, won hij op 23 januari in de Italiaanse plaats Chiesa in Valmalenco voor het eerst een wereldbekerwedstrijd. Daarmee dwong hij direct plaatsing af voor de Olympische Spelen.

De 23-jarige Leerdam (afkomstig uit 's-Gravenzande) behoort inmiddels al een aantal jaar tot de internationale sprinttop bij het schaatsen. In 2021 werd ze Europees kampioen Sprint en won ze goud op de 500 en 1.000 meter bij de NK Afstanden. Bovendien kon ze ook nog een zilveren (1.000 meter WK Afstanden) en een bronzen (1.500 meter NK Afstanden) toevoegen aan haar inmiddels uitpuilende prijzenkast.

Talent en coach

De Lara van Ruijven Talentenprijs gaat dit jaar naar atleet Yannick Rolvink, twee jaar nadat zijn oudere broer Ruben zich ook al mocht laten kronen tot grootste sporttalent van Westland. Yannick Rolvink behaalde bij de NK atletiek voor B-junioren in één weekend drie gouden medailles. Na de eerste plek bij het kogelslingeren op vrijdag, won hij op zondag in slechts twee uur tijd twee titels: eerst bij discuswerpen, later ook bij het kogelstoten. Bij het discuswerpen evenaarde hij overigens het clubrecord van broer Ruben: 56,29 meter.

Rolvink wordt bij atletiekvereniging Olympus'70 in Naaldwijk al jaren gecoacht door Marco Bronswijk. Die viel eveneens in de prijzen. Bronswijk mocht de prijs voor Beste Sportcoach in ontvangst nemen.

G-sporter

Wielrenner Jesse Flikweert werd dit jaar gekozen tot beste G-sporter. De Naaldwijker behaalde in augustus tijdritgoud op het NK ID-renners voor junioren en zilver bij de wegwedstrijden op het NK voor ID-renners bij de junioren.

Oeuvreprijs voor Kiki Bertens

Oud-tennisster Kiki Bertens mocht de oeuvreprijs in ontvangst nemen. De geboren Wateringse zette na de afgelopen Olympische Zomerspelen in Tokio een punt achter een imposante tennisloopbaan. Bertens bereikte in mei 2019 de vierde plaats op de WTA-wereldranglijst. Daarmee werd ze de hoogst genoteerde Nederlandse tennisspeelster ooit. Verder won ze tien WTA-titels in het enkelspel en evenzoveel in het dubbelspel. Ze stond in de halve finale van Roland Garros , in de WTA Finals en kwam op Wimbledon tot de kwartfinales. Bertens was bovendien jarenlang een belangrijke kracht in het Nederlandse Fed Cupteam, waar ze een winst-verliesbalans had van 24-4.

Vanwege een slepende achillespeesblessure ging Bertens vorig jaar met 'tennispensioen'. Inmiddels is ze begonnen aan een nieuw hoofdstuk in haar leven: zij en haar man Remko de Rijke verwachten binnenkort een baby.

Sportvrijwilliger

Net als voorgaande jaren werd er ook weer een sportvrijwilliger in het zonnetje gezet. De vrijwilligersprijs ging dit jaar naar Marcel Meijer van tennisvereniging MLTV'90 in Monster.