Archief
WOS

WOS

Nog nooit zoveel auto-katalysatoren gestolen: 'Hele bendes verdienen er geld mee'

Nog nooit werden er in een jaar zoveel katalysatoren gestolen als in 2021. Bijna 3400 keer was het raak in Nederland. Ook in onze regio slaan de dieven toe.

Deze week nog gebeurde het in Hoek van Holland en de afgelopen vier weken ontving de politie vier meldingen uit Westland: twee uit Naaldwijk en twee uit Poeldijk. Wat moet je ermee?

Vlak nadat Peter van Dijk vorig jaar thuiskomt na een nachtdienst, kijkt hij nog even naar buiten. "Mijn Toyota Prius uit 2005 stond aan de overkant. Ik zag dat mijn auto heel langzaam omhoog werd gekrikt", vertelt hij bij mediapartner Omroep West. "Ik dacht: is het nou echt waar? Ik had een stuk hout bij de deur staan en ben daarmee naar buiten gegaan." En met succes: de twee daders gaan er vandoor.

Ze hebben geprobeerd de katalysator te stelen, een onderdeel van de uitlaat dat ervoor zorgt dat de uitlaatgassen zoveel mogelijk worden geneutraliseerd voordat ze de auto verlaten. Dat gebeurt door middel van diverse edelmetalen als platina en palladium, en daar is het de dieven om te doen.

Uit de cijfers over 2021 blijkt dat de Toyota Prius veruit het populairst was onder de dieven, met 1388 diefstallen. Daarna volgen Volkswagen (402), Renault (258), Opel (242), Mitsubishi (160) en Mercedes (107 gestolen katalysatoren).

Voorkomen is beter dan genezen. Verzekeraar Univé heeft wat tips voor autobezitters. Zo kan het helpen om te parkeren op een goed verlichte plek, waardoor dieven sneller in het zicht staan. Ook het laten graveren van het kenteken of Voertuig Identificatie Nummer (VIN) op de katalysator is een optie: mocht het onderdeel worden teruggevonden, is snel te achterhalen bij welke auto het hoort. 'Het maakt de pakkans voor dieven ook hoger, waardoor je auto dus minder interessant wordt', aldus Univé.

"Ik heb ook zitten kijken wat ik er aan kan doen", zegt Peter van Dijk. "Dan lees je dat je er een stripje op kunt laten zetten, zodat het moeilijker is om hem los te krijgen." Piet de Lasser doet dat regelmatig: "Vast lassen en hij is klaar." Een andere optie is een complete beugel om de katalysator heen. Daders hebben dan een slijptol nodig, wat meer tijd kost en meer geluid maakt.