Archief
Rijnmond

Rijnmond

Veel zieke vogels bij vogelzorgcentrum De Houtsnip

De vogelgriep is weer uitgebroken in Nederland en daarom gelden sinds 26 oktober 2021 landelijke maatregelen. De heftige uitbraak is ook bij vogelzorgcentrum De Houtsnip in Hoek van Holland een groot probleem.

Al een tijdje worden er doodzieke vogels gebracht. Beheerder Saia Hendrickx voelt zich machteloos: ''Je hoopt natuurlijk dat elke vogel die binnenkomt het niet heeft. Als ze het wel hebben, betekent dat helaas euthanasie'', vertelt ze bij mediapartner Rijnmond.

Pluimveehouders moeten hun dieren ophokken en ook particuliere vogelhouders moeten hun vogels die risico lopen afschermen. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat de vogelgriep onder wilde vogels uitbreekt, maar helaas blijkt het virus daar al rond te gaan.

Sinds de zomer heeft Nederland last van een erg besmettelijke variant. Dieren die het oplopen gaan vaak dood. Een geïnfecteerde vogel kan gaan trillen, de controle over de kop en nek verliezen en gaan draaien om zijn eigen as. Vliegen lukt dan ook niet meer. De ziekte komt vooral voor bij kippen, kalkoenen, eenden, ganzen, duiven, en zwanen.

De vogels die sterven in De Houtsnip worden meteen ingevroren voor onderzoek. Hendrickx is erg aangeslagen. ''Dat is een van de meest aangrijpende momenten. Inslapen is al moeilijk, ook al weet je dat het beestje lijdt. Ik vind het belangrijk om daarna het diertje waardig te behandelen, maar dat kan nu niet.''

Voorzitter Sabrina Veltman vertelt bij Maarten in de Middag dat de vogelgriep ook voor mensen besmettelijk is