Archief

De Naald geeft jong talent en Nederlandse muziek een podium

"Het jong talent is nu kind van de rekening", vindt Nico Baars, directeur van het WestlandTheater De Naald. Door de coronamaatregelen moet hij tot zeker 25 januari de deuren dicht houden. In de tussentijd maakt het theater opnames voor de 'Ode aan het Nederlandstalige lied'.

"We voelen ons verantwoordelijk om deze jonge makers een podium te geven. Er zijn nu veel onbekende gezichten: we hebben ze uitgedaagd om hun tanden in een klassieker te zetten", vertelt Baars. Maar niet alleen startende talenten doen mee. In totaal nemen 25 artiesten, van jong tot oud, deel aan het muziekproject. Baars: ''Westlands talent Babette Zwinkels is geweest, Spruijt en Opperman zijn nu bezig. Maar ook Beatrice van der Poel, Daniël Roos, De Andersons, Roel C. Verburg en Ramon Chartrer staan op het podium.''

Het publiek heeft vooraf gestemd op welke liedjes ze het liefst zouden willen zien. "Het meest genoemd is 'Voor Haar', dat we inmiddels hebben opgenomen. Marijn Brouwers heeft deze gezongen, onder begeleiding van een gitarist, vleugel en mondharmonica." Alle artiesten komen naar De Naald om op te nemen, van vroeg tot 's avonds laat. "Onze werknemers van de marketing, de horeca en de techniek zitten in een luxepositie, dat wij dit zelf live kunnen beleven."

Artikel gaat door onder de video

Verantwoordelijk

Het theater geeft de artiesten naast een podium ook een vergoeding. "Wij krijgen altijd subsidie. Elk theater krijgt altijd subsidie. Maar in deze periode zijn we meer dicht dan open geweest. We staan nog overeind door alle steunpakketten van de overheid, en we voelen dat daar ook een taak of verplichting in zit om mensen aan het werk te houden. Daartoe rekenen we ook de artiesten", aldus Baars.

Het project is vorige week bedacht en daardoor vallen de opnames op de dag dat veel andere theaters meedoen aan de 'Theater Kapsalon'-actie. Baars: "Het is ook een bewuste keuze om daaraan niet mee te doen. Ik wil met dit project laten zien dat we als theater niet stil zitten. Ik vind dat we nog even geduld moeten hebben. Volgens mij zijn we er bijna."