Archief
WOS

WOS

Recordaantal campers verkocht in 2021: 'Het gaat erg hard'

De populariteit van campervakanties neemt nog steeds toe. Door de coronacrisis werden er in 2020 al uitzonderlijk veel verkocht; 2021 gaat de boeken in als een recordjaar.

Volgens BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI) werden vorig jaar ruim 3.000 nieuwe campers verkocht, 28,3 procent meer dan het jaar ervoor. Voor het eerst was ook de vraag naar tweedehands campers groter dan de vraag naar tweedehands caravans. Ruim 17.000 mensen kochten een gebruikte camper, een stijging van bijna 18 procent ten opzichte van 2020. En de groei lijkt er nog niet uit, want het vinden van een camper voor de zomervakantie is nu al een probleem.

Camperdealers in onze regio moeten dan ook steeds vaker 'nee' verkopen als vakantiegangers nu nog in het hoogseizoen een camper willen huren. Zeker als het om een aaneengesloten periode van drie weken gaat. Wilfred van Luijk van Holland Campers Wateringen: "Het gaat erg hard. Waar mensen andere jaren in januari gingen boeken, deden ze dat nu al in oktober en november. Het is nu alleen nog gaten vullen."

Artikel gaat verder onder de video:

Bijkomend probleem is dat de levering van onderdelen en chips voor nieuwe campers als gevolg van de coronacrisis stokt. Van Luijk: "Nieuwe campers bestellen is één, maar 'm geleverd krijgen is twee. Daar kan soms wel meer dan een jaar overheen gaan", zegt hij bij mediapartner Omroep West. Mensen die dus voor het eerst met een camper op vakantie willen zijn daarom aangewezen op tweedehands exemplaren. Met als gevolg dat de waarde van tweedehands campers niet afneemt, maar juist stijgt.

Wilfred van Luijk vertelt op de radio over de vraag naar campers: