Archief
WOS

Kunst verlaat depot van gemeente Westland

De gemeente Westland gaat alle 57 BKR-kunstwerken die zij bezit afstoten. "De kunst is voor ons als gemeente niet meer relevant", aldus cultuurwethouder Piet Vreugdenhil.

De kunst, die bestaat uit schilderijen, beelden en wandtapijten, zal een andere toekomst vinden bij de Stichting Onterfd Goed. Ook gaan er 235 kunstwerken uit het depot terug naar Den Haag, die de kunst in bruikleen had gesteld aan de gemeente Westland. Zestien andere werken die nu nog in bruikleen zijn, worden teruggegeven aan de makers.

Het college van burgemeester en wethouders besloot eind december tot het afstoten van de BKR-werken. Deze kunstwerken kwamen tot stand onder de BKR, de Beeldende Kunstenaars Regeling, die van 1956 tot 1987 bestond. Via deze regeling konden kunstenaars inkomen krijgen, in ruil voor hun kunst.

De 57 werken die zijn gemaakt onder de BKR liggen nu nog in het depot aan de Verdilaan in Naaldwijk, tezamen met zo'n 180 andere werken. De gemeente werkt aan een Kunstbeheer Collectieplan, waarin moet worden bepaald wat het onderhoud gaat zijn en wat er met de werken gaat gebeuren. De gemeente wil de werken ergens tentoonstellen of in bruikleen stellen.

Wethouder Vreugdenhil heeft al een idee voor het schilderij van het bijbelse verhaal van Salomo: "Dit werk is gemaakt in opdracht van Monster en hing daar in het gemeentehuis. Kan deze nu ergens komen te hangen op een plek die ook te maken heeft met besluitvorming? Waarom niet in de raadzaal aan de Verdilaan?"

Wethouder Piet Vreugdenhil vertelt bij Maarten in de Middag wat hij over zou hebben voor de Nachtwacht