Archief
WOS

WOS

Duinpadfietsers krijgen voorrang bij Ter Heijde

Op de verbindingsweg tussen Monster en Ter Heijde krijgen de fietsers op het duinfietspad voorrang op het wegverkeer tussen deze twee kernen.

Dat heeft de provincie Zuid-Holland in overleg met de gemeente Westland besloten. Voor de Stichting Huisvesting in Ter Heijde (HinT) van komt dit besluit uit de lucht vallen, zo leert een telefoontje met voorzitter Jan Bogaard. De provincie wil de wijziging al in maart/april uitvoeren.

Het gaat om het zogeheten Fietspad 1 tussen Hoek van Holland en Kijkduin. Op dit fietspad heeft de fietser op de meeste oversteeklocaties voorrang ten opzichte van het kruisende verkeer. Ter hoogte van Ter Heijde - ‘bij de kanonnen’ - is dit niet het geval en dienen fietsers voorrang te verlenen aan het verkeer op de Karel Doormanweg en de Strandweg.

Belangenafweging

Het wijzigen van de voorrangssituatie op de kruispunten is vooral in het belang van de doorgaande fietsers, die dan ongestoord kunnen doorrijden. "De doorstroming van het autoverkeer van en naar Ter Heijde kan vooral op drukke dagen enigszins verstoord worden, doordat voorrang verleend moet worden aan fietsers", stelt de provincie. "Het reistijdverlies voor automobilisten is naar verwachting zeer beperkt", wordt er nog aan toegevoegd.

De fietsoversteek bij Ter Heijde zal in rood asfalt worden uitgevoerd om te benadrukken dat de fietser voorrang heeft en er worden borden geplaatst om het wegverkeer erop te attenderen dat fietsverkeer uit twee richtingen komt.

Wie het niet eens is met het provinciaal besluit, kan er binnen zes weken bezwaar tegen aantekenen en desnoods om een voorlopige voorziening bij de rechtbank in Den Haag vragen.