Archief
Pixabay

Pixabay

Ook in onze regio Voice-slachtoffer

Een beerput ging open toen dit weekend bekend werd dat bij The Voice of Holland achter de schermen mogelijk al jarenlang sprake is van machtsmisbruik en seksueel wangedrag.

Ook in onze regio is er een oud-deelnemer die nu naar buiten brengt dat ze slachtoffer is geworden van seksuele aantijgingen. Een kandidate uit Westland die meedeed aan The Voice vertelt: "Jeroen Rietbergen zei dat ik er lekker neukbaar uitzag op televisie."

De Westlandse verklaart allesbehalve verrast te zijn toen zaterdag het nieuws naar buiten kwam dat een aantal mannen - onder wie bandleider Jeroen Rietbergen - zich jarenlang schuldig zouden hebben gemaakt aan machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. "De eerste paar jaar dat ik werd uitgenodigd voor de jaarlijkse barbecue van 'team-Borsato' bleef ik weg, omdat ik wist dat Jeroen daar ook was", vertelt de deelneemster uit het Westland. Tijdens haar deelname was ze bang van hem geworden. "Het is een nekhijger, ik voelde me nooit veilig met hem in mijn buurt."

Rietbergen viel haar tijdens de repetities en opnames meerdere keren lastig met seksueel getinte opmerkingen. "Hij zei dat ik er lekker neukbaar uitzag op televisie", vertelt ze, gevolgd door: "ik zit gewoon weer te trillen." Ze heeft meer voorbeelden: "Hij kneep ook in de billen van medekandidaten en toen een andere deelneemster een keer door een wesp gestoken was, en ik de angel bij haar eruit probeerde te halen, kwam hij naar me toe en vroeg: 'zuig jij privé ook zo lekker?'"

'Ik ben mijn plezier in de muziek verloren'

Niet alleen over Rietbergen, maar ook over Marco Borsato die eind vorig jaar al in opspraak raakte wegens seksueel overschrijdend gedrag, hoort ze verhalen. "Van één deelneemster weet ik dat Marco haar vlak voor een optreden plat op haar mond zoende. Zij is daar toen boos over geworden, waarop Marco alles weer ontkend heeft." De deelneemster die ooit deel uitmaakte van 'Team-Borsato' zegt zelf nooit problemen gehad te hebben met de zanger. "De afgelopen jaren - omdat ik weet dat Jeroen daar niet meer komt - durf ik ook weer op de barbecue te verschijnen. Ik heb daar nooit iets van seksueel wangedrag gemerkt."

Waarom ze nooit eerder haar mond over Rietbergen heeft opengetrokken? "Hij heeft me in principe met geen vinger echt aangeraakt. Dus je denkt in het begin: 'doe ik nou zo moeilijk?' Je wilt geen klachtenbaai zijn of dat ze denken: 'zij kan ook niks hebben', in het ergste geval word je helemaal niet geloofd. Maar als ik terugdenk, weet ik dat hij machtswellustig veel te ver is gegaan. En niet alleen bij mij, maar bij velen anderen." Voor de Westlandse hebben de seksueel getinte opmerkingen veel impact gehad. "Ik ben voor een deel mijn plezier in de muziek verloren. Dit is een giftige wereld, waar ik eigenlijk helemaal geen deel meer van uit wil maken."

Rietbergen heeft toegegeven: 'Contact van seksuele aard gehad'

Zaterdag maakt het BNN-Vara-programma Boos bekend in het bezit te zijn van "tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice." RTL stopt in reactie daarop voorlopig met het uitzenden van de talentenshow. RTL en productiemaatschappij ITV hebben een extern onafhankelijk onderzoek aangekondigd.

De beschuldigingen die nu naar buiten gekomen zijn, richten zich vooral tegen The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen. Hij heeft inmiddels toegegeven 'contact van seksuele aard' gehad te hebben met vrouwen die bij het programma betrokken waren. Ook Ali B. wordt beschuldigd van seksueel wangedrag, maar de rapper ontkent de beschuldigingen.

De naam van de Westlandse deelneemster is bij de redactie bekend. Wegens privacy redenen wil ze anoniem blijven.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland