Archief

Winkels, sportclubs en kappers weer open

Voor sport, contactberoepen, detailhandel en onderwijs is vanaf morgen (zaterdag) weer meer mogelijk in ons land.

Maar de lockdown blijft nog gelden voor de sectoren horeca, evenementen en cultuur, zoals theaters en bioscopen. Premier Rutte is zich bewust van de sterk toenemende onvrede. Daarover zei hij vanavond: "Er mag natuurlijk altijd gedemonstreerd worden, maar dat mag niet leiden tot een semi-openstelling." Op dinsdag 25 januari wordt opnieuw besloten of er meer kan.

Detailhandel en contactberoepen

De deuren van de detailhandel kunnen dagelijks weer open, tot 17.00 uur 's middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt eenbezoekersnorm en er gelden een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur 's middags.

Onderwijs en sport

Nadat op 10 januari de scholen in het primair en voortgezet onderwijs zijn heropend, kan het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs nu ook worden hervat.

Veel van die onderwijsinstellingen hebben de colleges voor de komende tijd in digitale vorm gepland. Daarom hoeven zij fysiek onderwijs vanaf volgende week alleen te organiseren wanneer dit praktisch mogelijk is. Het is daarbij volgens de regering belangrijk dat mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten de volgende maatregelen hanteren:
* een maximale groepsgrootte van 75 studenten in les- of collegezalen, met uitzondering van tentamens en examens;
* het dragen van mondkapjes binnen en buiten de les- of collegezalen. Advies hierbij is om geen zelfgemaakte of stoffen mondkapjes te dragen, maar de wegwerpmondkapjes, waarbij type 2 de voorkeur heeft;
* het advies om preventief en bij klachten gebruik te maken van zelftesten. Zelftesten zijn voor studenten en docenten kosteloos aan te vragen via www.zelftestonderwijs.nl, of op te halen bij de onderwijsinstelling.

Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten zijn weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet welkom. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer.
Het coronatoegangsbewijs blijft verplicht bij sport- en cultuurbeoefening binnen vanaf 18 jaar.

Verder wordt geadviseerd om thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag te ontvangen. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek. In de buitenlucht is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.

Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Een overzicht van alle regels en voorwaarden en de antwoorden op veel gestelde vragen staan hier.