Archief
WOS

Winkelier letterlijk ziek van lockdown: 'Mijn hart slaat op hol'

Het gaat niet goed met winkelier Marleen van Dorp uit De Lier. Ze heeft een kledingwinkel in de Hoofdstraat en kan door de coronabeperkingen bijna niks. "Het machteloze gevoel maakt je kapot."

Kleding verkopen op de markt is toegestaan, maar een kledingrek voor de winkel plaatsen (en dan verkopen) mag dan weer niet. "Het gaat niet zo best", vertelt Van Dorp van kledingzaak Lovado. Ze voelt zich enorm machteloos, omdat ze naar eigen zeggen op een veilige manier open kan. "Je slaapt slecht, mijn hart gaat steeds op hol."

Ze kan maar niet begrijpen dat drogisterijen wel open mogen, terwijl je bijna het hele assortiment ook in de supermarkt of bij de apotheek kunt krijgen. Van Dorp noemt zichzelf strijdbaar en verzint telkens weer iets nieuws om de zaak draaiende te houden. Zo bracht ze eerder kerstpakketten op de markt en op Facebook maakt ze live video's, waarbij klanten vanuit huis in de winkel kunnen meekijken en winkelen.

Artikel gaat verder onder de video.

Marleen van Dorp krijgt bijval. MKB Westland, Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Westland en de burgemeester van Westland riepen eerder deze week in een brief het kabinet op meer mogelijk te maken voor winkeliers en bijvoorbeeld sportschoolhouders.

Persconferentie

De lockdown loopt tot zaterdag. Of het kabinet wil versoepelen zal vrijdagavond blijken, want dan volgt een persconferentie. De inhoud lijkt al uitgelekt, want Haagse bronnen melden aan de NOS dat het vanaf zaterdag mogelijk is om op afspraak te shoppen in niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken. Ook zou het weer mogelijk worden om naar de kapper en andere contactberoepen te gaan. Ook sportscholen gaan volgens ingewijden weer open. Naar verluidt blijven de horeca en de cultuursector voorlopig dicht.

Ook in Maassluis houden ondernemers in de Koningshoek hun hart vast voor de persconferentie morgen. Zij overhandigden vanmiddag een noodkreet aan wethouder Fred Voskamp, die op zijn beurt burgemeester Edo Haan zal inlichten. In de brief "wordt de coulance betracht om de handhaving op een laag pitje te zetten", vertelt Guus Caspers van de ondernemersvereniging.

Het liefste willen de ondernemers dat de horeca ook weer open kan. "We vinden dat we als winkelcentrum in geheel open moeten mogen", vindt Jochem Poort van kledingwinkel ByJuul in de Koningshoek. "Op een nette manier."