Archief

Uitvoering Hoekse Havenweg fel bekritiseerd

Tijdens een bijeenkomst van de Hoekse gebiedscommissie is donderdagavond grote onvrede naar voren gekomen over de infrastructuur rondom de Havenweg.

Volgens omwonenden en meerdere leden van de gebiedscommissie heeft de afdeling Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam in de afgelopen vijftien jaar veel fouten gemaakt. Het resultaat is dat er in hun ogen een erg smalle weg resteert, waarbij de afstand van de weg tot de gevels van de woningen veel te krap zou zijn.

Oorspronkelijk ging het om digitale thema-avond voor de leden van de gebiedscommissie en andere belangstellenden. Het eigenlijke onderwerp was het verkeerscirculatieplan rondom het dorpsdeel de Oude Hoek. Dat circulatieplan is ontwikkeld met het oog op een goede afwikkeling van het verkeer op zeer drukke stranddagen.

Woningbouw

Op zich is de Havenweg van oudsher - via een stukje van de Cruquiusweg - een 'logische' uitvalsweg voor het verkeer dat afkomstig is van de Koningin Emmaboulevard. Maar in de afgelopen jaren zijn er heel wat woningen gebouwd aan de Havenweg, die behoorlijk smal is. En als vanzelf kwam vervolgens in deze voorlichtingssessie de focus te liggen op die 'foute' Havenweg.
"Het plezier om hier te gaan wonen, is al zo goed als weg", sprak een bewoner die al overlast zei te ervaren tijdens een "redelijk rustig weekeinde". Hij vindt een verkeerslus aan het einde van de Emmaboulevard hard nodig. "Ik kan m’n raam nu niet eens open houden", zei hij.

Daar haakte gebiedscommissielid Ineke Vos op in: "Er zijn echt grove fouten gemaakt. Er is nog nooit een goede oplossing gevonden." Zij kreeg uitgesproken bijval van onder anderen haar collega's Tessa Sterrenberg en Jacco van Dam.

Er kwam ook bijval van een buurtgenoot die de laatste elf jaar aan het Seinpad woont. "Die Havenweg is een fout van de eerste orde. De huizen staan daar veel te dicht op een smalle weg", betoogde hij.

Kinderwagen aangereden

Er zijn nogal wat weggebruikers die in letterlijke zin in de omgeving van de Havenweg de weg kwijt raken. Dat heeft onder meer te maken met de afsluiting van de verbinding van de Stationsweg met de Strandweg en met de rioleringswerkzaamheden die daar werden uitgevoerd. Een omwonende van de Stationsweg meldde, dat onlangs een kinderwagen, met daarin een baby van nog geen twee maanden, is aangereden door een geïrriteerde automobilist.

Voorzitter Peter Stok van de gebiedscommissie concludeerde dat er binnenkort overleg moet zijn met de verantwoordelijke wethouder over de situatie rondom de Havenweg.