Archief
Archief Regio 15

Archief Regio 15

Taakstraffen opgelegd na steekpartij 's-Gravenzande

De rechtbank in Den Haag heeft een 18-jarige jongen uit Honselersdijk en een 16-jarig meisje uit 's-Gravenzande taakstraffen opgelegd naar aanleiding van een steekpartij in 's-Gravenzande in januari 2020.

Het incident, dat plaatsvond in het Oranjepark in 's-Gravenzande, zorgde destijds voor veel ophef. Een toen 16-jarige 's-Gravenzander werd op meerdere plekken in zijn lichaam met een mes gestoken en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Aanleiding was een ruzie tussen het meisje (toen 14 jaar) en haar ex-vriend, het slachtoffer. De twee hadden via WhatsApp afgesproken die ruzie uit te spreken in het Oranjepark. Wat het slachtoffer echter niet wist, was dat het meisje een vriend (de jongen uit Honselersdijk) had gevraagd mee te komen. De Honselersdijker was bovendien heel andere dingen van plan. Hij had zelfs nog meer vrienden meegevraagd, omdat hij één-op-één wilde gaan vechten met het slachtoffer.

Long niet geraakt

Het slachtoffer verklaarde dat hij buiten het meisje, met wie hij had afgesproken, verder bij aankomst niemand had gezien. Vlak daarna sprong de Honselersdijker uit de bosjes, waarna een gevecht ontstond. Er is geslagen, geschopt en dus ook gestoken. Eén messteek belandde - volgens de arts - 'diep' in de rug. De rugspier is daarbij flink beschadigd en de long werd op enkele centimeters na gemist. De situatie had met andere woorden dus levensbedreigend kunnen worden.

Het slachtoffer is uiteindelijk met lek gestoken banden terug richting huis gefietst. Een ambulance is daarna naar de Prinses Margrietstraat gekomen om hem te onderzoeken en mee te nemen.

Omdat niemand gezien heeft dat de Honselersdijker het slachtoffer in zijn rug stak en er geen camerabeelden van het incident zijn, kan dit niet worden bewezen. Daarom wordt hij veroordeeld voor het 'medeplegen' van poging tot doodslag. Dit levert hem een taakstraf van 120 uur op. De rechtbank legde de jongen ook een jeugddetentie op van 180 dagen, maar daarvan zijn 77 dagen voorwaardelijk. De resterende periode heeft hij al in voorarrest gezeten en dit wordt in mindering gebracht.

Ook meisje bestraft

Hoewel het meisje met wie het slachtoffer had afgesproken zelf geen geweld heeft gebruikt, wordt zij wel bestraft voor het uitlokken daarvan. Zij liet zich voorafgaand aan het incident tegenover de Honselersdijker meermaals negatief uit over het slachtoffer, vroeg haar vriend mee te gaan naar de afspraak en wilde zelfs weten of hij wapens (messen en een 'gun') zou meenemen.

Het meisje verklaarde achteraf veel spijt te hebben van het voorval en het incident had tevens veel impact op het gezin. Zij heeft inmiddels psychologische hulp en een weerbaarheidstraining gekregen en inmiddels gaat het thuis en op school weer goed. De Raad voor Kinderbescherming zegt dat de kans op herhaling zeer gering is. Daarom heeft de rechtbank besloten tot het opleggen van een taakstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

Een derde verdachte, een 18-jarige vriend van de Honselersdijker, heeft het slachtoffer ook belaagd, geschopt en geslagen. Hij is veroordeeld tot 90 dagen jeugddetentie, waarvan hij de helft al heeft uitgezeten in voorarrest. De andere helft is voorwaardelijk.

De drie moeten allen nog wel een schadevergoeding van ruim 3.000 euro betalen aan het slachtoffer.