Archief
Steffie Taal

Steffie Taal

Westlanders bouwen spectaculaire kas van 1 miljoen euro op Floriade

De Westlandse bijdrage aan de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in april van start gaat, is dit jaar wel héél spectaculair. Op het Floriade-terrein in Almere wordt een kas met van alles wat gebouwd. Westlander én bouwer van de kas John Meijer: "Hiermee kunnen we niet alleen de tuinbouw, maar ook Westland nog verder op de kaart zetten."

Al bijna acht maanden wordt er gewerkt aan de kas van 10.000 m2 op het terrein van de Floriade in Almere: 170 m lang en 14 meter hoog. De kas heeft de naam The Green House gekregen. "Het wordt hét pronkstuk van de expo", zegt projectleider Nico van Ruitenvan de Floriade. John Meijer van het van oorsprong Westlandse bedrijf Bom Group, dat verantwoordelijk is voor de bouw, valt hem bij: "Het is eigenlijk gewoon een museumstuk."

Het meeste bijzondere aan The Green House is de hoge corridor. "Dat is een soort extra loft, op de kas. Geïnspireerd op een ontwerp van een kas uit 1850, die toen in Londen is gebouwd", legt Van Ruiten uit. "Naar dit gedeelte toe bouwen we een trap, zodat mensen via een balustrade over de hele kas kunnen uitkijken." Voor de Westlandse kassenbouwers is de kas een grote uitdaging. "Omdat je met verschillende hoogtes te maken hebt", legt Meijer uit. "Maar het lúkt. Het is mooi om aan de wereld te laten zien dat wij als Westland op een vrij abnormale manier kassen kunnen bouwen."

"Het mag een paar centen kosten"

"We zijn nu ongeveer op de helft van de bouw", vertelt Van Ruiten. Op 14 april moet de kas staan als een huis, want dan gaat de Floriade open. Bezoekers kunnen The Green House vanaf dat moment tot 9 oktober in Almere bezoeken. "We verwachten zo'n 2 miljoen mensen", vertelt Van Ruiten.

The Green House is geen kas voor commerciële doeleinden. "We laten hier zien hoe we groente en fruit op een duurzame manier telen, mensen mogen producten proeven en krijgen inzicht in de toekomstige manier van telen met robots. Tot slot is er ook een restaurant in de kas, waar alle producten worden bereid en mensen ook workshops kunnen volgen."

Aan de spectaculaire Westlandse kas op het Floriade-terrein hangt wél een prijskaartje: 1 miljoen euro. "Ja, het kost een paar centen zoals we op z'n Westland zeggen..." grapt Meijer. "Maar het gaat om wat het oplevert. Namelijk de mooiste kas van de wereld, óp de wereldtuinbouwtentoonstelling, prachtig toch? Ik hoop dat heel veel mensen het komen aanschouwen."