Archief
Envato Elements

Envato Elements

Gemeente mag dragen van jasje verboden motorclub niet verbieden

De gemeenten in onze regio moeten het artikel met het verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties uit de Algemeen Plaatselijke Verordening halen.

Dit is een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Zowel Westland, Maassluis als Midden-Delfland hebben dit verbod in hun APV staan.

Het gaat om het zogeheten colourverbod. Nadat diverse motorclubs werden verboden, nam ongeveer twee derde van de Nederlandse gemeenten een verbod op het laten zien van logo’s van verboden organisaties op in de APV. De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 bepaald dat dit in strijd is met het grondrecht op vrije meningsuiting. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft haar leden nu laten weten dat het colourverbod moet worden geschrapt.

De rechtszaak was aangespannen door een man die in 2020 met een gilet van de Hells Angels door Haarlem reed. Hij werd door de politie aangehouden en door de rechtbank veroordeeld. De man stapte naar de Hoge Raad en die heeft dat vonnis nu vernietigd. De hoogste rechtsinstantie van ons land vindt dat de APV niet de plek is voor een dergelijk verbod, maar dat dit bij wet moet worden geregeld.