Archief

Herinneringen aan Elfstedentocht '97: 'Stoppen? Nee, doorgaan!'

Bij menig schaatsliefhebber komen de verhalen weer boven. Het is deze week namelijk 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden: die van 1997. Een goed moment om uitgebreid terug te blikken.

Ook de WOS deed op zaterdag 4 januari 1997 uitvoerig verslag van de Tocht der Tochten. Het leger omroepvrijwilligers had in Bolsward, de achtste stad op de schaatsroute, een reportagewagen neergezet, waarvanuit alle interviews en sfeerverslagen naar de studio in 's-Gravenzande werden gestuurd. Op die zaterdag waren er continu updates vanuit Friesland, en op de zondag volgde vanuit de studio een uitgebreide terugblik met deelnemers uit onze regio op de Elfstedentocht.

Artikel gaat verder onder de foto.

Fred Voskamp in gesprek met Aad van Winden (met muts).

Een van de deelnemers aan deze zware tocht was Aad van Winden, bij het grote publiek bekend als secretaris van ijsvereniging Vlietland in Schipluiden. Na afloop van de toerrit sprak toenmalig WOS Sport-verslaggever Fred Voskamp (inderdaad, huidig wethouder van Maassluis) met hem. "Vooral de wind van Harlingen naar Dokkum was een crime", vertelde Van Winden toen.

Artikel gaat verder onder het gesprek met Aad van Winden.

Ook voor Tineke Dijkshoorn uit Schipluiden brengt 4 januari nostalgische gevoelens met zich mee. De NOS heeft gisteren de complete wedstrijd en een deel van de toerrit online opnieuw uitgezonden. Daarom zat Dijkshoorn zo'n beetje de hele dag met een iPad op schoot om het evenement nog eens te beleven. Zelf was ze de eerste vrouw in 1986. De toerrit van 1997 voltooide ze samen met haar zoon Sander.

Even leek het erop dat haar zoon zou afhaken, omdat tegen de harde tegenwind in het noorden van Friesland bijna niet op te boksen was. "Ik ben moe, heb zere benen en familie staat met de auto klaar", vertelde hij zijn moeder. "Je hebt het hart in je donder, dat ga je niet doen", reageerde moeder Dijkshoorn direct. "Je vader rijdt op jouw deelnemersticket, je broer wilde met je ruilen en hoe moet je het je vrienden uitleggen dat je gestopt bent. Stoppen? Nee, doorgaan?"

Uiteindelijk lukt het ook de familie Dijkshoorn om de Elfstedentocht van 1997 te voltooien. Nu resten alleen de herinneringen nog, want het ziet er voorlopig niet naar uit dat de wedstrijd weer snel georganiseerd wordt. Toch houdt de winnares van 1986 hoop. "Binnen nu en vijf jaar komt 'ie. Er zijn al twee generaties marathonschaatsers die het niet mee hebben kunnen maken."