Archief

Opluchting bij heropening scholen: 'We moeten nu alles op alles zetten'

Basisscholen en middelbare scholen mogen maandag hun deuren weer openen.

Wie dacht nog wat langer vakantie te hebben, heeft pech. Voor ouders daarentegen misschien juist een opluchting om de kinderen weer het huis uit te hebben. Leerkrachten zijn vooral blij.

De scholen gingen voor de kerstvakantie een week eerder dicht, vanwege het hard oplopende aantal coronabesmettingen door de omikron-variant. Daar was veel ophef over ontstaan bij verschillende organisaties. Volgens het OMT zijn de besmettingen bij de jongste kinderen nu dusdanig afgenomen, waardoor het mogelijk is de scholen weer te openen.

Daar is Anne van der Kruk, bouwcoördinator bij CBS De Blinkerd in Monster, erg blij mee: "Het draait niet alleen maar om taal en rekenen, maar juist ook om de sociale ontwikkeling en samenwerking. Dat kinderen van elkaar leren. Thuis kan je dat niet bereiken." Van der Kruk vond de beslissing van het kabinet om alle scholen wederom te sluiten dan ook niet passend: "In de eerste lockdown begreep ik de keuze. Het virus greep snel om zich heen. Maar deze sluiting heeft het doel niet bereikt. Kinderen hebben nu langer vakantie gehad en zijn ondertussen bij opa en oma en vriendjes en vriendinnetjes geweest. Ik hoop dat ze in Den Haag begrijpen dat deze maatregel heel ingrijpend is. Zowel voor leerling, docent als ouder. We moeten nu alles op alles zetten, want dit mag nooit meer gebeuren."

Bang voor eventueel besmettingen is Van der Kruk niet: “Ik voel me veilig, doordat ik volledig ben gevaccineerd. Maar voor oudere leerkrachten en risicogevallen kan dat anders zijn. We zitten in een nieuw, geventileerd gebouw met ruime gangen en lokalen, dus ik vertrouw erop”, vertelt de bouwcoördinator.

Schakelen

Ook scholengemeenschap Lentiz is opgelucht dat zij de leerlingen maandag weer mag verwelkomen. Woordvoerder Francine Boerstoel: "Fysiek contact tussen docent en leerling is zo belangrijk. We hopen dat we voorlopig open mogen blijven. En anders deinen we gewoon weer mee met wat het kabinet zegt; het is niet anders.” “Het schakelen zijn we langzamerhand wel gewend", zegt Richard van der Worm, (meer)scholendirecteur De Vlieten in De Lier. "De eerste schoolsluiting was echt een ding, maar we worden steeds meer bedreven. Het kost minder moeite."

Wel kijkt de directeur positief naar het toekomstscenario: "Het wordt langzamerhand beter weer buiten en de boosterprikken zijn in volle gang. Ik hoop en verwacht dat we zeker tot aan de zomer fysiek les kunnen geven."

Docent Anne van der Kruk vertelt bij Maarten in de Middag hoeveel zin ze heeft in de heropening