Archief
WOS

Coronavirus in 2021: dit zijn de cijfers voor onze regio

Ook in 2021 hadden we weer veel te maken met het coronavirus. Onze regio werd in november het hardst getroffen, zo blijkt uit een analyse van de RIVM-cijfers.

In die maand werden 4.963 regiogenoten positief getest op het longvirus, alleen in de gemeente Midden-Delfland viel december iets slechter uit. In juni werden regiototaal de minste besmettingen geregistreerd: 397.

Vanaf januari gingen de cijfers even naar beneden, maar eind februari begon de derde golf dankzij de opmars van de Britse variant. Die kende zijn hoogtepunt in april. Toen het aantal besmettingen daarna weer omlaag ging en het aantal gevaccineerden toenam, was er de mogelijkheid te versoepelen. Begin juni werd de lockdown opgeheven en leek er een mooie zomer op ons te wachten.

In juli bleek toch dat de versoepelingen anders uitpakten dan gedacht: onder andere de massale groepen jongeren in de nachthoreca ('Dansen met Janssen') zorgen voor een opnieuw oplopend aantal positieve tests en er volgden nieuwe maatregelen. Die hadden daarna even effect, maar vanaf oktober trad de vierde golf in. Die zorgde voor extra hoge besmettingsaantallen. Door de opkomst van de nieuwe Omikron-variant zit Nederland sinds december opnieuw in lockdown.

Zo zag dat er voor onze regio uit:

Ziekenhuisopnames en sterfgevallen

De grote aantallen ziekenhuisopnames eind vorig jaar waren ook begin dit jaar nog te zien, met in januari 30 regiogenoten die in het ziekenhuis belandden. In de maanden daarna bleef het aantal opnames relatief hoog. In de lente- en zomermaanden lag dat aantal onder de tien per maand.

Zoals bekend volgen de ziekenhuisopnames de besmettingsaantallen, maar wel enkele weken later. Na de nieuwe stijging van de positieve tests in oktober was uiteindelijk in november te zien dat ook het aantal opnames van regiogenoten in het ziekenhuis weer omhoog ging.

Het aantal sterfgevallen na een coronabesmetting was in onze regio vooral april tot en met oktober laag, met in vier maanden zelfs nul meldingen. Opvallend is dat in de laatste maand van 2021 er toch weer een piek te zien is, bijna even hoog als in januari.

Vaccinatiegraad

Eind vorig jaar gaf het kabinet Nederland een nieuwe stip aan de horizon: de vaccinaties zouden ons uit de coronacrisis helpen. Het bleek grotendeels ijdele hoop, inmiddels is ook gebleken dat er meer dan twee prikken nodig zijn. In de laatste maanden van 2021 is gestart met de boostercampagne en afgelopen week liet minister De Jonge van Volksgezondheid weten dat er ook in 2022 extra vaccinaties moeten worden gezet.
In onze regio is het merendeel van onze regio anno december 2022 volledig gevaccineerd (twee prikken of één keer Janssen). In Midden-Delfland relatief gezien de meeste mensen en in Maassluis de minste.

De stijging van de vaccinatiegraad is te zien in onderstaande grafiek:

Hoek van Holland

Voor bovenstaande informatie is gebruik gemaakt van gegevens van het RIVM. Daar zitten geen cijfers van Hoek van Holland bij, omdat het RIVM alleen op gemeenteniveau registreert.

GGD Rotterdam-Rijnmond houdt wel afzonderlijke gegevens bij voor het kustdorp. Op basis daarvan is te zeggen dat er in 2021 (tot en met week 51) 1.481 Hoekenezen positief testten op het coronavirus. Van alle inwoners van het dorp is bijna 82 procent volledig gevaccineerd.

Hoekse cijfers van ziekenhuisopnames en sterfgevallen ontbreken.

Bekijk alle dagelijkse coronacijfers in ons dashboard.