Archief
WOS

Dag van de vrijwilliger: Egelopvang het Stekeltje

Op de dag van de vrijwilliger beleven de vrijwilligers van Egelopvang het Stekeltje topdrukte. Daar komen veel zieke en verzwakte egeltjes binnen.

Ria Witkamp is voorzitter en vrijwilliger bij Egelopvang het Stekeltje. Deze opvang heeft geen vaste locatie. De organisatie bestaat uit vrijwilligers die vanuit huis de gewonde en verzwakte egels verzorgen. "Dat is best lastig", vertelt Witkamp.

"Het worden er steeds meer en de verwondingen of infecties worden ook steeds erger, soms hebben egels veel vlooien of de schurft. Dan zijn we genoodzaakt ze over te zetten naar één van de nabijgelegen opvangen in Den Haag of Delft."

Gemeente Westland

Egelopvang het Stekeltje zit te springen om een locatie. De organisatie zit in het project 'Dierenopvangcentrum Westland'. "Ons bedrijfsplan ligt nu bij de gemeente, we hopen dat het snel besproken wordt en dat ze er een hamerslag op geven zodat wij verder kunnen", zegt Witkamp.

Nu is het zo dat de dierenambulance of particulieren de diertjes bij de vrijwilligers thuis brengen. "Als ons bedrijfsplan uitgevoerd kan worden, kan dat dus allemaal veel professioneler en zijn we een stuk minder beperkt."

Besluitvorming

De vrijwilligers hebben afgelopen weekend egel nummer negentig opgevangen. "Daar ben ik best trots op, met ons kleine team", vertelt de Voorzitter van Het Stekeltje. Het feit dat het er zo veel zijn geeft wel aan dat er nog heel veel egels in nood zijn en dat die het waarschijnlijk niet allemaal gaan overleven.

"De gemeente is enthousiast en de neuzen staan wat ons plan betreft dezelfde kant op", zegt Witkamp. "De besluitvorming gaat alleen erg langzaam, daarnaast heeft de gemeente Westland voor dierenwelzijn geen duidelijk beleid. Daardoor sneeuwt het een beetje onder."

Rommelige tuin

Nieuwbouw is één van de redenen dat de egel het moeilijk heeft. Het natuurlijke leefgebied verdwijnt en de voor- en achtertuinen van mensen worden steeds netter. Ria Witkamp heeft daarom ook een tip: "Houd je tuin rommelig, al is het maar een klein hoekje. Egels houden van bladeren, daar halen ze hun voedsel uit en kunnen ze nesten van bouwen."