Archief

Komst dierenopvangcentrum project van 'lange adem', maar einde lijkt in zicht

De komst van een dierenopvangcentrum in Westland komt steeds een stapje dichterbij.

De eerste plannen dateren alweer uit 2018. Aan de Vierschaar in Naaldwijk, nabij het politiebureau, moet een gebouw gerealiseerd worden. Daarin willen de initiatiefnemers noodopvang en verzorging van alle dieren met problemen realiseren. Inmiddels is er een bedrijfs- en een beleidsplan geschreven. Dat ligt sinds maart bij de gemeente Westland.

"De plannen zijn inmiddels langs veel ambtenaren gegaan", weet Loeky Palm, die straks beheerder wordt in het dierenopvangcentrum. Sinds juli zit er bij de gemeente een nieuwe ambtenaar op het project, die de boel voortvarend lijkt op te pakken. Ook verantwoordelijk wethouder Cobie Gardien heeft de plannen inmiddels op haar bureau gekregen. Binnenkort hopen de initiatiefnemers van haar te horen welke zaken de gemeente nog mist, zodat de initiatiefnemers daarmee verder kunnen.

Desondanks is het project er wel een van de lange adem. "Je zou er haast door ontmoedigd worden", zegt Palm, die toch positief blijft. Want er zijn veel positieve ontwikkelingen te melden. Zo heeft de stichting achter het dierenopvangcentrum, 'Vrienden van DOCW', inmiddels een nieuwe voorzitter: GroenLinks-raadslid Ulbe Spaans. "Iemand die met een frisse blik naar de plannen kijkt", aldus Palm.

Verder is er contact met diverse partijen die de bouw van het dierenopvangcentrum mogelijk kunnen maken. En zonder zelf te werven, hebben zich al diverse donateurs gemeld. Zonder op de bedragen in te gaan, zegt Palm dat in elk geval iemand een 'flinke bijdrage' wil doen. Volgens eerste schattingen zou de bouw 350.000 euro gaan kosten, "maar we denken inmiddels dat het goedkoper kan." Palm hoopt, vanuit een 'positieve grondhouding', dat de bouw halverwege 2022 kan beginnen.

Dierenambulance

Vorig jaar stapte dierenambulance De Wijs, een van de originele trekkers, uit het project. Dat heeft geen negatieve gevolgen gehad. Sterker: dat heeft gezorgd voor nieuwe ontwikkelingen. "Team Dierenhulp Westland gaat straks vanuit de Vierschaar het vervoer van de gewonde dieren verzorgen." Voordeel daarvan is, dat Naaldwijk centraal in Westland ligt en de dierenambulance zo overal snel kan zijn. Terwijl De Wijs vanuit Den Haag had moeten komen.

Behalve Team Dierenhulp Westland zijn ook Egelopvang Het Stekeltje bij het project betrokken. Ook is er een Konijnen- en Knaagdierenopvang Westland in oprichting, die gehuisvest wordt in het nieuwe pand aan de Vierschaar.