Archief
Odense Haandbold

Kelly Vollebregt over WK-selectie: 'Zag het niet helemaal aankomen'

Met Kelly Vollebregt als een van de achttien speelsters begint het Nederlands handbalteam vanavond in Spanje aan het WK Handbal.

Voor de 26-jarige Wateringse rechterhoekspeelster is het haar eerste eindtoernooi met het grote Oranje. Dat ze mee mag naar Spanje, was voor haar toch enigszins een verrassing. "We strijden met drie speelsters voor dezelfde positie, maar de bondscoach (Monique Tijsterman, red.) heeft ervoor gekozen om ons alle drie mee te nemen. Ik was zeker verrast", vertelt Vollebregt in het programma Maarten in de Middag.

Vollebregt zat bij eerdere eindtoernooien wel in de voorselectie, maar viel dan vaak op het laatste moment af. En bij de afgelopen Olympische Spelen mocht ze wel meereizen naar Tokio, maar was ze als reserve niet echt onderdeel van de ploeg. Nu is ze er dus wel bij. "Vorig seizoen (bij Borussia Dortmund) en dit seizoen (bij Odense) speel ik op Champions League-niveau, het hoogst haalbare voor clubteams. Daardoor kan ik mezelf meer laten zien op internationaal niveau. Dat is iets wat ik in jaren daarvoor heb gemist."

'Hopen op speeltijd'

Wat haar rol gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk. Maar Vollebregt hoopt in elk geval op speeltijd. Door corona is concurrente Angela Malestein nog in Nederland. "Op dit moment ben ik alleen nog met Debbie Bont, dus zolang wij met z'n tweeën zijn verwacht ik dat ik speelminuten mag maken. Dat zijn voor het begin van het toernooi mijn verwachtingen." Zodra Malestein er weer bij is, zal de bondscoach meer keuzes moeten maken. Omdat de ploeg dan met 18 speelsters is, zullen er elke wedstrijd twee op de tribune moeten plaatsnemen.

Vollebregt vervolgt: "Doordat het mijn eerste eindtoernooi is, weet ik niet zo goed wat ik verder moet verwachten. Alles is voor mij nieuw. Dat maakt het wel heel spannend, maar ook heel leuk.

Zweden lastigste tegenstander

Oranje speelt in de eerste ronde tegen Puerto Rico, Oezbekistan en Zweden. De eerste drie ploegen gaan door. Dat zal voor Nederland geen groot probleem zijn, verwacht Vollebregt. "De eerste twee zijn geen grote handballanden, Zweden wel." De Westlandse maakt de vergelijking met het EK, waar meer sterke landen aan meedoen. "Dat is op een WK anders, daar is op het begin het niveau nog niet zo hoog. Als we spelen zoals we kunnen spelen, moeten de wedstrijden tegen Puerto Rico en Oezbekistan geen probleem zijn."

Vollebregt belde vanuit een zonnig Spanje met Maarten. Beluister het hele gesprek:

Titelverdediger

Nederland is titelverdediger op het WK Handbal, nadat het twee jaar geleden in Japan het huidige gastland Spanje versloeg in de finale. Beide landen kunnen elkaar dit WK op z'n vroegst in de halve finale opnieuw treffen.

In de eerste groepsfase speelt Nederland tegen Puerto Rico (vanavond, 18.00 uur), Oezbekistan (zondagavond, 18.00 uur) en Zweden (dinsdagavond, 20.30) uur. De wedstrijden in de tweede groepsfase zijn daarna op donderdag, zaterdag en maandag.

Behalve Vollegbregt is ook de eveneens Wateringse Rinka Duijndam van de partij in Spanje. Zij is een van de drie doelvrouwen in de selectie.