Archief
WOS

WOS

Roep om aandacht voor geweld tegen vrouwen: 'Het is nog steeds een taboe'

Deze donderdag is het de dag tegen geweld tegen vrouwen.

Orange the World vraagt hier aandacht voor en daarom kleurt onder meer het gemeentehuis van Westland oranje.

Bijna de helft van alle vrouwen krijgt in hun leven te maken met lichamelijk of seksueel geweld, schrijft het college voor de rechten van de mens. "Die cijfers geven aan dat de vraag heel groot is om hier preventief iets aan te doen", zegt Mirjan Zonneveld van Defence Academy in Naaldwijk. De sportschool biedt dan ook een zelfverdedigingscursus voor vrouwen aan.

Toch gebeurt er nog niet genoeg volgens de zelfverdedigingsinstructrice. "In de praktijk hebben heel veel vrouwen te maken met een schuldgevoel en helaas heerst er nog een taboe op dit onderwerp." Daarom moet er volgens haar ook iets gebeuren in de opvoeding.

"Bijvoorbeeld op middelbare scholen, om daar het gedrag te noemen. Zowel voor mannen als vrouwen: om te zorgen dat er respect is voor vrouwen en dat er respect is voor 'nee'. Zodat je geen verklaring hoeft af te leggen over waarom je wel of niet iets wil. Dat is iets dat in mijn ogen nog iets te weinig gebeurt." Het liefste zou Zonneveld willen dat de zelfverdedigingscursus niet meer nodig is. "Dat is de ideale wereld", vult ze aan.

Tatjana Maul, ambassadeur UN Women nationaal comité Nederland, vertelt over deze dag.