Archief
WOS

WOS

Eerste coronapatiënt Franciscus Vlietland naar Duitsland overgebracht

De flinke toestroom van coronapatiënten in het Franciscus Vlietland-ziekenhuis in Schiedam heeft geleid tot de eerste overplaatsing van een patiënt naar Duitsland.

De situatie loopt binnen een paar dagen uit de hand, verwacht Marjolein Tasche, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis. Zij vertelde bij Maarten in de Middag dat er voorlopig nog geen lichtpuntjes te melden zijn. Haar oplossing zou een totale lockdown zijn en liever vandaag dan gisteren.

"De cijfers en ziekenhuisopnames blijven stijgen, het ziet er echt niet goed uit", zegt Tasche. Code zwart kan alleen een minister afkondigen. Dat gebeurt als er op de intensive cares van de ziekenhuizen geen ruimte meer is voor nieuwe patiënten. Artsen moeten dan kiezen welke patiënten ze nog opnemen en dat heet triage.

Code grijs

Zo ver is het nog niet, maar de voorzitter spreekt wel van code grijs: "Acute coronazorg neemt een grotere plek in en dat betekent dat we zorg die zes weken kan wachten uitstellen." Daaronder vallen bijvoorbeeld orthopedische behandelingen, het weghalen van goedaardige tumoren, herstellen van liesbreuken. Ze verwacht dat binnen enkele weken ook de zorg die minder dan zes weken kan wachten moet worden uitgesteld.

"We leveren met code grijs niet de kwaliteit die we zouden willen. We sturen nu iemand naar huis die we anders hadden opgenomen en dat willen we niet", aldus Tasche

Beluister het hele interview:

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis