Archief
Signbiblio

Signbiblio

Vuurwerkverbod 'heel vervelend'

Het landelijk vuurwerkverbod dat het kabinet heeft aangekondigd, komt hard aan bij De Carlton Vuurwerk in 's-Gravenzande.

"Heel vervelend, de webshop was net twee weken open en de folders waren al gedrukt", zegt Marcel Koene van De Carlton. Direct na het besluit van de regering heeft de vuurwerkbranche een brief gestuurd naar het kabinet om aan te geven dat dit de sector hard treft en dat legaal vuurwerk niet de oorzaak is van de extra druk op de zorg rond de jaarwisseling.

"Sterker nog, ons vuurwerk houdt mensen thuis. Zij kunnen gewoon voor hun deur een potje afsteken", zegt Koene. Het vuurwerk van vorig jaar ligt nog in een bunker in Duitsland te wachten en zou dit jaar de verkoop in gaan. Sterker nog, via de webshop waren al een aantal bestellingen gedaan. "Die klanten moeten we terugbetalen, alle folders kunnen de prullenbak in en we moeten wel wekelijks onderhoud blijven doen aan onze installaties", zegt Koene. Over de exacte kostenderving kan hij niet méér zeggen dan dat het om hele hoge bedragen gaat.

Miranda van Kortenhof van de gelijknamige fietsenwinkel in Maassluis die ook vuurwerk verkoopt, noemt het kabinetsbesluit teleurstellend. "Wij zijn niet degene die de druk verhogen. Dit betekent een grote financiële domper, de folders waren al bezorgd. De timing van het kabinet laat te wensen over", aldus Van Kortenhof.

De inkomstenderving voor de branche is mogelijk nog groter. "Voor volgend jaar hadden we ook al bestellingen gedaan in China. Dat wordt daar geproduceerd en het is te hopen dat we dat nog kunnen afbestellen", zegt Koene.
Hij laat zich door het vuurwerkverbod niet ontmoedigen: "Uiteraard gaan we hiermee door. Alle cijfers wijzen uit dat het vuurwerk veel veiliger is geworden. Het geeft plezier en is een traditie die we in ere moeten houden", verklaart hij. Koene hoopt volgend jaar weer te kunnen verkopen en ook dat het kabinet weer met een compensatieregeling komt voor de vuurwerkbranche.

Vuurwerkverkoper Benfried in Den Hoorn wilde niet reageren op het vuurwerkverbod.