Archief
Delfland

Klimaatbestendige regio doel van overheden en waterbedrijven

Aanleg van groene daken, meer groen in de versteende openbare ruimte of water bergen onder een plein, maar ook meer water vasthouden in het landelijk gebied en een klimaatbestendige glastuinbouw.

Daaraan denken overheden en waterbedrijven in Delfland om de regio aan te passen aan steeds extremer weer. En daarom ondertekenen elf gemeenten, twee drinkwaterbedrijven en het Hoogheemraadschap van Delfland vandaag de zogenoemde Samenwerkingsovereenkomst klimaatadaptie werkregio Delfland 2022-2024.

De partijen zijn in verschillende verbanden al bezig met ontwikkeling en realisatie van een klimaatbestendige en 'waterrobuuste' inrichting. Maar dat vindt de regio Delfland niet voldoende en wil vooroplopen in de uitwerking van klimaatadaptatie en het aanpassen van het leefgebied versnellen.

"We hebben samen een agenda opgesteld om kennis met elkaar te ontwikkelen en te delen, de uitvoering te versnellen en bewustwording te vergroten. Daarbij betrekken we bewoners, ondernemers en andere partijen en voorzien ze van advies en steun bij wat ze zelf kunnen doen", aldus hoogheemraad Manita Koop. De oproep aan inwoners en bedrijven is: ga bewust en duurzaam met water om én draag bij aan wateropvang, bijvoorbeeld door de tegels in de tuin te vervangen door groen.

Deltacommissaris Peter Glas van het Nationaal Deltaprogramma, aanwezig bij de ondertekening van de regionale samenwerkingsovereenkomst, vindt dat iedere schop in de grond klimaatbestendig moet zijn. "Het is belangrijk om nu al rekening te houden met de lange termijngevolgen van de klimaatverandering, waarmee we voorkomen dat we de gevolgen van klimaatverandering doorschuiven naar toekomstige generaties. Dit vereist een goede samenwerking tussen de 'waterpartijen' en de 'ruimtelijke ordenaars'.”

Naast de drinkwaterbedrijven Evides en Dunea ondertekenen de gemeenten Delft, Den Haag, Maassluis, Midden-Delfland, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen, Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland de overeenkomst.