Archief
Pieter van Foreest

Bijdrage voor mantelzorgers Westland omlaag

De gemeente Westland wil bezuinigen op het budget voor informele zorg en brengt daarom het uurtarief omlaag.

Nu hanteert de gemeente een tarief van 20 euro per uur voor informele zorg in het persoonsgebonden budget. Dat wil zeggen dat een ouder, buur, of vriend geld kan krijgen voor geleverde mantelzorg. Volgens de wet moet dit tarief minstens het wettelijk loon zijn en dat is nu 10,91 euro. Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad nu voor de keuze om te verlagen naar 12,50 of 15 euro.

"Formeel hoeven we dit niet eens voor te leggen, maar omdat het pijn gaat doen voor sommige inwoners, doen we het wel", licht wethouder Piet Vreugdenhil toe. "Een deel van de mensen is afhankelijk van dit inkomen. Dat kan nu in je nadeel werken, omdat je als informele zorgende niet op de arbeidsmarkt actief bent. Daarom is dit tarief ook beschikbaar, maar bij de hoogte ervan, kun je vragen stellen", zegt Vreugdenhil.

In 2020 waren er in Westland 61 mensen met zo'n informeel budget. Daarmee is een totaalbedrag van ongeveer een miljoen euro per jaar gemoeid. Het college hoopt met deze maatregel, afhankelijk van het door de gemeenteraad gekozen uurtarief, twee tot drie ton te besparen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland