Archief

Bijna helft Westlandse sociale huur naar Hagenaars

Van de verhuurde sociale huurwoningen in Westland is de eerste helft van dit jaar "maar liefst 40 procent" toegewezen aan woningzoekenden uit Den Haag.

Dit schrijft wethouder Ben van der Stee aan de gemeenteraad. Hij baseert zich op de halfjaarreportage van de vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH) over de woonruimteverdeling in de regio Haaglanden.

Van de 226 sociale woningen die in Westland in de eerste zes maanden van dit jaar werden verhuurd, gingen er 85 naar mensen uit Den Haag. In 96 gevallen kreeg een Westlander de woning toegewezen, net iets meer dan 40 procent. Een kleine 10 procent van de woningen ging naar mensen van buiten Haaglanden.

Volgens Van der Stee is het geringe aantal Westlanders mede het gevolg van het beperkte aantal onder lokaal maatwerk aangeboden woningen. Binnen de woonregio Haaglanden kunnen wooncorporaties daarmee meer sociale huurwoningen bij voorrang aan eigen inwoners toewijzen. De bedoeling is dat een kwart van het huizenaanbod via lokaal maatwerk wordt toegewezen, maar op 1 juli 2021 was dat in Westland nog maar 10 procent. Wethouder Van der Stee schrijft dat met de corporaties is afgesproken, dat ze de rest van het jaar de toepassing van lokaal maatwerk zullen opvoeren.

Uit de SVH-rapportage blijkt ook dat slechts 11 procent van de Westlandse woningzoekenden uitsluitend een woning binnen de eigen gemeente Westland wenst. Maar liefst 74 procent zoekt een woning (ook) buiten de gemeente Westland, 16 procent geeft aan Westland te willen verlaten.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland