Archief

KNSB zoekt nieuwe natuurijsmeesters, maar wat doen ze eigenlijk?

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) is op zoek naar nieuwe natuurijsmeesters om de vergrijzing in deze groep tegen te gaan.

Inmiddels hebben zich zeshonderd mensen aangemeld voor de cursus ijsmeester. Maar wat komt er nou allemaal kijken bij het zijn van een natuurijsmeester?

We komen precies op het juiste moment. Want bij de schaatsvereniging Hard Gaat-ie in De Lier zijn ze net begonnen met de voorbereiding op hopelijk een mooi schaatsseizoen. De schaatsbaan aan de Burgemeester Cramerlaan is negentig meter lang en zeventig meer breed en heeft een betonnen ondergrond. In november controleert ijsmeester Wim van den Berg met vrijwilligers van de ijsclub of de sproeimachine nog helemaal in orde is.

Dus worden de slangen uitgerold en de waterpomp in werking gesteld. Een installatie met sproeiers eraan rijdt langzaam over het terrein. De betonnen ondergrond komt zo onder een laagje water te liggen. Als het in de winter een aantal dagen vriest dan ontstaat er zo al snel een laagje ijs en kan het Westland de schaatsen onderbinden.

Het geheime wapen

"We hebben ook nog een geheim wapen om het ijs sneller in goede conditie te brengen en te houden", vertelt de ijsmeester bij. "Tijdens het sproeien voegen we kalk aan het water toe. Dat komt dan tussen het ijs te liggen als het water bevroren is. Omdat de kalk eventuele zonnestralen tegenhoudt, smelt het ijs zo minder snel weg."

Het is als ijsmeester ook belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Van den Berg: "Vorig jaar zijn we gaan sproeien toen het min vijf graden was en mistig. We maakten totaal geen ijs. De luchtvochtigheid mag gewoon niet te hoog zijn."

Daar drinken we op

De generale van woensdag verliep uitstekend. Alle apparatuur lijkt het goed te doen. Als het aan de ijsclub ligt, mag het natuurijsseizoen gaan beginnen. En misschien komt dat ijsseizoen al sneller dan wij denken. IJsmeester Van den Berg: "Als ik naar de hogedrukgebieden in het noorden en Siberië kijk, dan heb ik er toch wel een beetje vertrouwen in dat het half december al een beetje gaat gebeuren."

En na deze hoopgevende woorden gaat een ijskoude fles Jägermeister open. Want na een geslaagde generale is dat traditie bij de ijsclub. Proost!

Categorieen:
Nieuws Algemeen De Lier